Fredrik Berne dömdes till ett års fängelse och 46 400 kronor i skadestånd i februari i år. Den kände plastikkirurgen från Göteborg nekade till brott, och överklagade till hovrätten. I väntan på att hans överklagan ska tas upp befann han sig på fri fot. Men nu sitter han återigen häktad, och är misstänkt för nya brott. Denna gång är han på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning och våldtäkt mot en annan kvinna. Våldtäkten ska ha begåtts i slutet på förra året och de grova kvinnofridskränkningarna från maj 2021 och fram till mars i år.

En tidigare förundersökning i dessa ärenden har tidigare lagts ner, men har nu återupptagits. Enligt åklagaren som leder förundersökningen beror det på att nya vittnesuppgifter tillkommit.

När Fredrik Berne dömdes i februari var det för ett antal fall av grov kvinnofridskränkning, och offret var Åsa Vesterlund, känd från realityserien Svenska Hollywoodfruar. Berne ska bland annat ha piskat Vesterlund i ansiktet med en paljettklänning, kastat henne i golvet, och sparkat henne i ryggen.

Tingsrätten konstaterade i domen att Berne och Vesterlund hade haft en relation mellan 2016 och 2021, och att Vesterlund under längre perioder också bott i Bernes hem i Hovås. Berne har dock hävdat att även om de varit ett par under dessa år har det inte rört sig om ett äktenskapligt förhållande. En dom för grov kvinnofridskränkning kräver att parterna vid tiden för gärningen eller tidigare har bott tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden.

I domen lutar sig rätten mot vittnesuppgifter som bekräftar Vesterlunds berättelser, samt på sms mellan Vesterlund och Berne.

Ungefär samtidigt som Berne dömdes för de grova kvinnofridskränkningarna fick han ett besked från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som innebär att han får fortsätta bedriva estetisk kirurgi på Klinik 34 i Göteborg. Kanske gjorde det domen för grov kvinnofridskränkning lättare att bära. Men beskedet kom tillsammans med en omfattande kritik från IVO om hur verksamheten bedrivits. Berne startade Klinik 34 2010 och sedan 2016 har det till IVO inkommit 32 klagomål rörande behandlingar Berne utfört. IVO har dessutom inlett 13 egna tillsynsärenden mot Klinik 34 och Berne. Den utredning som nu gjorts resulterade i att IVO på fem punkter riktar stark kritik mot Berne. Allvarligast är att han vid minst 22 tillfällen sprutat in för mycket fett när han gjort rumpoperationer. Normal mängd fett är två till fyra deciliter. Ibland har mängden varit en liter, vilket ökar riskerna vid rumpoperationerna – eller Brazilian butt lift som de också kallas; operationen anses redan i sig vara en av de mer riskfyllda skönhetskirurgiska ingrepp som kan utföras.

“BAM!” En av de många anmälningarna mot kliniken gäller att Berne klottrat på en nedsövd patients rygg, fotat och publicerat ocensurerad på Instagram

En kvinna blev lovad i princip en ny kropp; ”smalare hals, fyllig rumpa, slät mage och rygg”. Resultatet uppnåddes inte, men däremot menar kvinnan att hon fått svårt att gå efter operationerna, och hon konstaterar förskräckt att numera växer det könshår högt upp på hennes mage.

En kvinna fick föras till sjukhus efter en bröstförstoring på Klinik 34. Hon hade svåra axelsmärtor. Väl på sjukhuset konstateras att hon skadats vid operationen, och hon har nu nedsatt funktion i ena axeln. När hon klagade på axelsmärtor direkt efter operationen började Berne googla för att se vad han kunde göra.

Fredrik Berne omnämns ofta som plastikkirurg, men benämner sig själv estetisk kirurg. Orsaken är att han inte genomgått den mer omfattande specialistutbildning som behövs för att man ska få titulera sig plastikkirurg. Titeln estetisk kirurg är däremot inte lika hårt reglerad, men det krävs ändå enligt Socialstyrelsen att man har vidareutbildning och ett intyg.

Det har inte Berne, som blev färdig kirurg 2010.

Men han har utnyttjat det faktum att lagen föreskriver att de enskilda klinikerna ansvarar för att den rätta kunskapen och specialistkompetensen finns för skönhetsoperationer.

På Klinik 34 K – som de senaste fem åren omsatt mellan 18 miljoner och 25 miljoner kronor per år – är Berne den ende kirurgen. Han är samtidigt också klinikchef, och klinikchefen Fredrik Berne har gjort bedömningen att kirurgen Fredrik Berne har den rätta kompetensen, och han kan därför fortsätta operera. Fullt tillåtet och lagligt.

Hur det nu blir med Bernes skönhetsoperationer i framtiden avgörs dock egentligen av hur det går i hovrätten när det gäller överklagandet av domen för de grova fridskränkningarna av Vesterlund, och av om det blir ett åtal efter de nya anklagelserna om våldtäkt och misshandel av andra kvinnor.

Han har i nuläget kvar sin läkarlegitimation.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!