Joe Bidens regering förbereder sig på en ökning av invandringen till landet. Samtidigt kommer man börja neka asyl till personer som inte först ansökt om det på internet, eller sökt skydd innan i Mexiko. Detta kommer efter att Title 42 avskaffas, som gjorde att snabb avvisning av migranter vid gränsen var möjlig. Lagen infördes under Donald Trumps tid som president när covidpandemin brutit ut.

Om någon korsar gränsen på ett olagligt sätt kan de portas från att ta sig in i USA under fem års tid. Gör de ett försök i alla fall kan de ställas inför rätta. Men avskaffandet av Title 42 har lockat tiotusentals migranter till gränsen mot Mexiko. Upp till 60 000, enligt CBS News. Och det är bara i området som är i direkt angränsning till USA.

Under torsdagen satt 25 000 personer i gränspolisens förvar och i tält, enligt polischefen Raul Ortiz. Kapaciteten är nu fylld, menar han. Den officiella kapaciteten är drygt 18 000. När migranterna gått igenom den legala processen släpps de ut i väntan på besked. Samtidigt har Bidens regering också förenklat för personer som vill ta sig in i landet legalt.

Till exempel kan man använda sig av en specifik app och det finns invandringsprogram för kubaner, nicaraguaner, haitier och venezuelaner som har stöd av en amerikansk sponsor. Enligt regeringen kommer detta reducera de höga nivåerna av folk som anländer till gränsen.

Det handlar om 30 000 personer per månad som tillåts komma till USA på det sättet. Migranten får ett datum för rättslig prövning, och kan sedan ansöka om ett arbetsvisum under tiden. Just nu är det 2,1 miljoner personer som väntar på att få sin sak prövad, vissa har fått tid så sent som 2032.

I fjol sökte 700 000 personer asyl i USA. Runt 312 000 fall processades genom rättssystemet samma år. I år väntas 740 000 söka asyl.

De nya reglerna har fått kritik från NGO:s och hjälporganisationer. Man kritiserar funktionaliteten i appen, och att man felaktigt tror att det säkert går att söka hjälp i länder utanför USA.

Just nu kommer 10 000 asylsökandes dagligen, vilket är det dubbla jämfört med siffrorna för mars i år. Dessutom har människosmugglingen vid gränsen ökat. Förutom de 24 000 gränspoliserna finns nu 1 400 personer från inrikes säkerhetsmyndigheten Homeland Security och 1 500 från försvarsdepartementet utkommenderade vid gränsen.

Alejandro Mayorkas är chef för Homeland Security och varande migranter från att ”lita på smugglarna”. Gränsen är inte öppen, sade han.

När Donald Trump var president gjorde han en stor sak av att minska invandringen och bygga en mur mot Mexiko. Murbygget startade 2018 och resulterade i olika former av staket och fortifikationer längs 73 mil av gränsen, varav 7,9 mil inte tidigare hade någotdera.

När Biden blev president avslutade han Trumps murprojekt. Land som tvångskonfiskerats lämnades tillbaka till sina ägare. Under 2022 förstärktes muren på vissa ställen i Yuma i Arizona, där många tar sig in i landet illegalt.

Under de senaste 12 månaderna tog gränspolisen 2,2 miljoner personer, vilket är 351 procent högre än jämfört med Trumps sista år vid makten. Bidens eget fokus har varit en snabbare asylprocess. Han besökte själv gränsen i januari i år.

2017 var det lägsta året sedan 1971, mätt i antalet stoppade migranter vid gränsen med 458 000. Runt tre miljoner personer har nekats att söka asyl i USA sedan Title 42 infördes 2020.

Biden har fått kritik från sitt eget parti. Han kritiserade Trump för att migranter tvingades söka asyl i annat land. Nu har han själv i praktiken infört samma regel.

Många lokalpolitiker i gränsområdena har klagat på att man ställs inför stora påfrestningar men inte får mycket hjälp av Bidens regering.

Stephen Miller, rådgivare till Donald Trump, säger att gränsen nu har fallit.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.