Pizzabagarna i Järfälla sägs gnugga händerna. De har sett till att fylla lagren eftersom de väntar sig stora beställningar framöver. Polisen i Järfälla inleder nämligen i dagarna en ”Sluta skjut”-kampanj i kommunen.

I Malmö har polisen arbetat med metoden länge, och under de träffar som genomförts med medlemmar i olika gäng har de kriminella efteråt i sociala media uttryckt stor tillfredsställelse över att det serverats pizza.

I Dagens Nyheter berättar Torgny Söderberg, som är lokalpolisområdeschef i Järfälla, att ”tajmningen” inte kunde ha varit bättre eftersom en 22-årig man mördades i området i måndags kväll. Det sägs ha bidragit till en situation där gängmedlemmarna är skakade.

– Vi vet att de personer som ingår i nätverken är mycket pressade nu. Många upplever att de tappat kontrollen. Riskerna för dem och deras anhöriga är betydande, flera vågar knappt gå ut längre. De vill prata med oss, säger polisen Murat Aydogan till Dagens Nyheter.

Och vad kommer då att sägas på dessa möten, förutom att man diskuterar vilken sorts pizza som är godast?

– Syftet är att de ska förstå sitt eget ansvar och att om de fortsätter så kommer samhället gå in med full kraft för att få stopp på dem, förklarar Murat Ayudogan.

Det är väl lite svårt att förstå hur det ska få gängmedlemmarna att sluta skjuta.

De kriminella kommer att ta en bit calzone eller margherita till, klia sig lite i huvudet och tänka:

”Vad menar han när han snackar om ´gå in med full kraft´? För de flesta gängmord som begåtts de senaste åren har ingen dömts. Vad menar han, har polisen hemliga resurser de ska sätta in?”.

Gängmedlemmen vet mycket väl att det inte finns några hemliga resurser.

Problemet är att det vet Murat Ayudogan, också – så varför låtsas han som om det fanns det?

Bara i år har våldsvågen i Stockholmsområdet medfört 13 mord, polisen säger sig ha satt in alla resurser som finns tillgängliga. Men morden forsätter. Även i Järfälla. Liksom skjutningar och sprängningar.

Men Murat tror på metoden, och berättar för DN att det redan genomförts möten:

– Då diskuteras olika teman; ånger, sorg och hopp. På de platser i Sverige där man genomfört det, i Malmö och Örebro, har det blivit väldigt känsloladdade möten som satt avtryck.

Det är lite oklart vilka avtryck Murat anser det har gjorts i Malmö och Örebro.

I en granskning Sydsvenskan som gjordes 2020, efter två års Sluta skjut-arbete i Malmö, visade det sig att av 30 kriminella som deltagit i möten så häktades 15 för grova brott efter att de deltagit i de ”känsloladdade samtalen”. Mord och förberedelse till mord fanns bland häktningsskälen.

Polischefen Glen Sjögren var inte skakad av resultatet, utan förklarade för Sydsvenskan:

– Det är inte så konstigt att de åker in igen, de har inte förstått budskapet bara.

En utvärdering som gjordes vid Malmö universitet menade att inga säkra slutsatser kunde dras när det gällde hur effektiv metoden är. I Göteborg minskade skjutningarna mer än i Malmö – och i Göteborg ägnade man sig inte åt Sluta skjut-metoden.

Värt att uppmärksamma är att metoden inte syftar till att utrota kriminaliteten i förorterna, för som Torgny Söderberg säger:

– Man kan säga att vi vädjar till dem att vi tillsammans måste stoppa skjutningarna. Vi är inte naiva, vi tror inte att de kommer att lägga ner sina kriminella karriärer, men vi vill att de ska sluta döda varandra.

Polisen har alltså inga förhoppningar om att gängen ska upplösas, polisen är nöjda om de inte dödar varandra.

Så om gängen sluter fred, fördelar territorierna mellan sig, och stillsamt fortsätter med knarkhandel, utpressning och rån – då är målet uppnått.

Vi får se hur det går. Polisen i Järfälla går i alla fall in i kampanjen väl förberedda. I  två års tid har de tillsammans med socialtjänsten och frivården slipat på hur de gemensamt kunna införa Sluta skjut-metoden.

Två år av mord, skjutningar och sprängningar i Stockholmsområdet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!