Saleemal Ibrahim var kraftigt berusad när han blev rånad av tre män. De ville åt hans mobiltelefon och kontokort och skadade honom med kniv och avhuggen flaskhals. Han hade tur som överlevde.

Mellan den 25 och 26 oktober 2022 försökte Aweys Ali, Hassan Fidow och Mohammed Yakub döda Saleemal Ibrahim i en bastu och tvättstuga i Falun. Ibrahim blev skuren med kniv och en avhuggen flaskhals, i huvudet, halsen, vänster arm och benen. Det var tack vare omständigheter Ibrahim fick vård i tid, annars hade han kunnat dö.

Upprinnelsen var att de tre männen försökte råna Ibrahim på hans mobiltelefon och kontokort. De försökte tvinga honom lämna ifrån sig koden till kortet. Därför använde de våld mot honom, sedan köpte man varor och tjänster med kortet till ett värde av 1 000 kronor.

Tingsrätten bedömer brottet som grovt, våldet mot Ibrahim utsatte honom för livsfara. De tre männen uppvisade synnerlig hänsynslöshet och råhet mot honom. De utnyttjade också hans skyddslösa och utsatta ställning. Ibrahim var kraftigt berusad under kvällen och hade 1,5 promille i blodet, vilket konstaterades när han fick vård på sjukhuset.

En del i bevisningen är en film från Alis mobiltelefon. Där kan man se Ibrahim vara i dåligt skick, sittandes lutandes mot en vägg. Han kan ses få ett slag i ansiktet.

De dömda

Aweys Ali

Aweys Ali är 18 år och medborgare i Sverige och Somalia. Den 11 maj dömdes han för försök till mord och grovt rån i Falu tingsrätt. Straffet blev tio års fängelse och skadestånd på 194 506 kronor samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Hassan Fidow

Hassan Fidow är 24 år och medborgare i Somalia. Han döms för försök till mord och grovt rån. Straffet blir fängelse i tio år och utvisning utan möjlighet att återvända. Han ska betala skadestånd, samma som Ali.

Mohammed Yakub

Mohammed Yakub är 20 år och medborgare i Somalia. Han döms för försök till mord, grovt rån, hot mot tjänsteman, skadegörelse och ringa narkotikabrott. Straffet blir fängelse i tio år. Han ska betala skadestånd tillsammans med Ali och Fidow.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.