I veckans rafflande sportskvaller tar vi med läsaren på en historielektion, varför ogillas kungahuset i Glasgow och Liverpool? Parstrategin inom damfotbollen tar nya progressiva kliv. Och Tiger Woods stäms av sitt ex för sexuella trakasserier genom tystnadsavtal.

Irländarna tar ton mot monarkin

Ingen missade nog att kung Charles III kröntes i lördags, under pompa och ståt. Frågan om monarki är något som delar britterna, vissa är för och vissa är motståndare. Men på Irland är frågan ganska enkel, man hatar den brittiska monarkin. Celtic är en klubb i Glasgow men bildad av irländska invandrare, och har en stark irländsk-katolsk identitet.

”Stock the Coronation up your ass” talar sitt tydliga språk:

Men inte heller fansen på Liverpools hemmamatch mot Brentford var nöjda. Under nationalsången buade publiken. Varför är de republikanska känslorna så starka i just Liverpool kan man fråga sig.

Svaret hänger förmodligen ihop med Irland även här. Runt 75 procent av invånarna i staden har nämligen irländska rötter. Vilket gör den till den mest irländska staden i Storbritannien, jämte nyligen nämnda Glasgow. Liverpool har också många med walesiska rötter, även det ett land med en tydlig anti-engelsk identitet.

Kommer i par

Danska Pernille Harder och svenska Magdalena Eriksson är ett par och båda spelar i Chelsea. Men snart kan nästa klubbadress bli FC Bayern. Båda har tydligt deklarerat att man ser att bli köpta i par, eftersom deras allmänna välmående och i förlängningen spel på planen gynnas av detta.

Det står i kontrast med hur det var för bara några år sedan, då det sågs som oprofessionellt av damspelare att öppet ställa sådana krav. Både Eriksson och Harder är toppspelare, men det gäller rimligtvis inte alla par inom damfotbollsvärlden. Ytterligare problematik kan uppstå om man värvar ett par, som sedan separerar.

Pappa Håland utkastad

Real Madrid spelade 1–1 mot Manchester City under tisdagskvällen. Den första matchen av två mellan lagen där en finalplats i Champions League står på spel. Men oväntad uppmärksamhet riktades mot Erling Hålands far Alf-Inge, som satte i en loge. Han och en annan man blev nämligen utkastade. Enligt honom var det för att man firade Citys kvitteringsmål, och för att Madrid-supportrarna var missnöjda med kryss i matchen.

Sonen Erling slog för övrigt målrekordet i Premier League nyligen när han satte säsongens trettiofemte fullträff.

Vem får störst tårta

En fråga om alla tårtors lika värde blev aktuell inom tennisvärlden nyligen. Vitryska stjärnan Victoria Azarenka uppmärksammade att hennes landsmaninna Aryna Zabalenka fick en tårta av internationella tennisförbundet på sin födelsedag. Men den tårtan var inte lika stor som den herrspelaren Carlos Alcaraz fick på sin födelsedag.

Diskriminering, eller en tillfällighet?

Tiger Woods stäms på 300 miljoner kronor

Tennislegendaren Tiger Woods stäms av sin före detta flickvän Erica Herman på den nätta summan 300 miljoner kronor. Orsaken är sexuella trakasserier. Men några direkta övergrepp eller trakasserier finns inte nämnda i stämningsansökan.

Det handlar om att Woods ska ha tvingat henne skriva under ett avtal om tystnadsplikt när de blev tillsammans. Herman arbetade då på en restaurang i Florida, ägd av Woods. Detta är i sig sexuella trakasserier, enligt Herman och hennes advokater. Att tvingas till olika arbetsvillkor på grund av en sexuell relation är sexuella trakasserier, anser dem.

Förhållandet tog slut i mars. Woods påstås ha lurat Herman att lämna parets gemensamma hem, för att sedan vägra släppa in henne igen. I stället ska han försökt förmå henne skriva under ett till tystnadsavtal.

Riktigt fet fajt i Argentina

Matchen mellan ärkerivalerna River Plate och Boca Juniors i Buenos Aires spårade ur fullständigt. Fullt slagsmål utbröt mellan spelare och ledare. Totalt blev sex spelare utvisade, lika från varje lag.

Bråket utlöstes av den straffspark som gav River ledningen strax innan matchen skulle blåsas av. En exalterad publik på Estadio Monunental kunde fira segern och samtidigt beskåda bråket.

Stökigt i PSG

En så kallad influenser medger i inlägg på Twitter att han fått betalt av PSG, eller närstående företag, för att skriva positiva saker om klubben. Han ska ha fått 10 000 kronor per match. Nu höll inte samvetet längre, han blev därför offentlig med sitt fiffel.

Klubbens ultras, Collectif Ultras Paris, har också varit missnöjda med klubbledningen och stjärnorna Neymar och Leo Messi. Man har bland annat protesterat utanför Neymars hus. Nu tar man detta ett steg till och bojkottar alla matcher tills vidare. Man uppmanar alla supportrar till klubben att göra samma sak.

Förra veckan blev stjärnan Messi bestraffad för att ha åkt på sponsorresa till Saudiarabien utan klubbens tillåtelse. Ett rykte kom under måndagen att han kommer skriva på för en saudisk klubb i sommar, så trovärdigt att även AFP skrev om det. Ryktet dementerades av Messis far.

Det är oklart var han hamnar nästa säsong, vissa har spekulerat i en återkomst till Barcelona.

Koke dömd för knarkförsäljning

Sergio Contreras ”Koke” är dömd till sex års fängelse efter att ha varit ledare i en knarkliga. Det blir hans andra vända i fängelse för sådant brott, tidigare satt han i ett år och åtta månader efter varit inblandad i en härva med hasch och illegala vapen.

Koke spelade under sin aktiva karriär för Malaga, Marseille och Sporting Lissabon, bland andra. Karriären avslutades 2016 i grekiska Aris Thessaloniki.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.