Rawa Majid kallas för ”kurdiska räven” och är ledaren för det kriminella nätverket Foxtrot. Men även hans mamma Pari Lindblom Saleh har varit åtalad och dömd för kriminella handlingar. I fjol dömdes hon till 1,5 års fängelse för grovt penningtvättbrott. Hon hanterade klockor och kontanter som är kopplade till sonen Rawas knarkhandel, värda över 1,5 miljoner kronor.

I samma mål dömdes även Rawas far Rekawt för penningtvätt. Bevisningen låg till stor del i meddelanden från Encrochat, som polisen och interpol använt sig av för att sätta dit hundratals kriminella i Europa och andra länder i världen.

Lindblom Saleh’s hemkommun Uppsala har samtidigt börjat söka efter personer och företag som fuskar till sig skattepengar och sysslar med bidragsbrott. Hon hade beviljats socialbidrag samtidigt som hon påstod sig tjäna mellan 60 000 till 80 000 kronor i månaden, på att sälja tidningen Situation Stockholm. Tidningen säljs vanligtvis av hemlösa och andra socialt utsatta personer.

Samtidigt hade Lindblom Saleh inte taxerat någon inkomst de senaste fem åren. Kommunen misstänkte i sin utredning att hon lämnat falska uppgifter till en handläggare 2018. Socialtjänsten hade sedan beviljat henne ekonomiskt bistånd.

I polisutredningen om penningtvätt påstod mamman att hon hade stamkunder som gav dricks kontant eller via Swish. Hon ska också ha gömt kontanter i strumpor och hemma hos sina vänner. Hon planerade betala av sin stora skuld på 400 000 kronor till Kronofogden, allt på ett bräde. Därför förvarade hon stora summor pengar hemma i sin lägenhet.

Hennes skuld blev totalt 120 200 kronor, som socialtjänsten begärde tillbaka. Fallet hamnade till slut i förvaltningsrätten, som i februari 2023 friade mamman.

En anledning är att kommunen inte kunnat precisera hennes inkomster från tidningsförsäljningen för respektive månad. Delar av återbetalningskravet hade hunnit preskriberas, kommunen begärde ut det för sent. Och att mamman inte vittnat under ed i tingsrätten, vilket påverkade bevisvärdet negativt.

Förvaltningsrätten granskade inte hur hon kunde ha sålt tidningar för så stora summor som hon påstod. Man granskade inte heller hennes koppling till sonen Rawa eller tog med i beräkningen att hon tidigare dömts för penningtvättbrott.

Enligt Situation Stockholms egen statistik säljer en säljare i snitt 62 tidningar per månad och tjänar 2 480 kronor på det. Mamman skulle i så fall själv stått för 14 procent av tidningens hela upplaga på 14 800 exemplar per månad.

Det framgår också av granskningen att det ska finnas en ”underhandsöverenskommelse” i Stockholms socialnämnder gällande Situation Stockholm. Försäljning ska inte påverka försörjningsstödet. Det tillbakavisas av Uppsala kommun.

Hennes ombud tar dock upp fallet som en prövning som kan bli vägledande, där folk inte kommer kunna sälja tidningen som tidigare.

I en kommentar till Expressen säger ombudet: ”Det är inte anständigt att selektera ut henne för hennes tiggeri, att sälja Situation Stockholm är dessutom ett skattebefriat tiggeri. Varför är hon den enda som inte får sälja och få försörjningsstöd samtidigt? Det finns de som tjänar miljoner på att sälja tidningen. Hon blir dömd för att hon är mamma till Rawa Majid.”

2021 dömdes pappa Rekawt Majid för grovt penningtvättbrott. Straffet blev villkorlig dom och böter på 800 kronor. I förhör beskriver han hur han bott i Irak men återvänt till Sverige 2018. Polisen hittade stora summor kontanter i hans garderob, som han inte hade velat sätta in på banken eftersom det kan ifrågasättas varifrån de kommer.

Han sade sig fått pengarna genom lön från Irak, pengar från sin fru där plus vårdbidrag (för sin utvecklingsstörda yngre son), barnbidrag och bostadsbidrag. Han sparade också för att kunna köpa ett förstahandskontrakt till en lägenhet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.