Det har varit en omskakande inledning på året i Örebro, med tre fruktansvärda kvinnomord. Strax innan nyår i fjol hittades en ung kvinna död i sin lägenhet, efter en medicinsk undersökning fattade polisen misstankar om mord. Sador Yigzaw, en 22-årig eritrean, sitter häktad i väntan på rättegång.

I januari mördades Ferida Causevic och hennes dotter Meliha Kasic skadades svårt. Den misstänkte gärningsmannen är armeniern Grigor Sargisyan, som bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.

Under lördagen 29 april blev Sara Elneborg mördad i sitt hem, hon var höggravid. Nu sitter somaliern Abdirisek Ibrahim häktat misstänkt för dådet.

Mamma och dotter attackerade

En kvinna och hennes dotter blir 11 januari i år attackerade av Grigor Sargisyan vid sin lägenhet vid Baronbackackarna. Den äldre kvinnan Ferida Causevic, som var i 50-årsåldern, avled senare till följd av sina skador. Sargisyan använde sig av en kniv av förskärarmodell vid dådet. Dottern Meliha Kasic är i 25-årsåldern och fick vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

MÖRDAD. Ferida Causevic knivhöggs till döds och hennes dotter skadades allvarligt i den noga förberedda attacken

I ett förhör berättar Kasic att Sargisyan dök upp utanför mammans lägenhet och öppnade brevlådan. När hon och mamman gick ut i trappuppgången kände hon igen honom, eftersom de gick i parallellklass i gymnasiet. Han attackerade dem och båda skadades allvarligt.

Sargisyan greps sedan misstänkt för mord och mordförsök. Han häktades sedan 15 februari, Sargisyan är medborgare i Armenien och har tolkbehov på armeniska. Enligt åklagaren Anders Persson gick han på samma skola som Kasic. Han hade då medgett till polisen att han orsakat kvinnorna svåra skador, men bestred brott.

ANGREPS I TRAPPHUSET. Mördaren högg de båda kvinnorna tills kniven böjdes

Han har senare konstateras lida av en allvarlig psykisk störning. Han säger i förhör att han trodde att Kasic och hennes familj var del av ett ryskt nätverk som försökte värva honom. Anledningen till att han dök upp vid lägenheten var för att be henne lämna honom ifred. Enligt åklagaren var han där flera gånger innan för att samla mod.

Två dagar innan mordet var han hemma i Karlskoga, där gjorde han två lappar, en med ”Dom är ryska agenter” och en med ”Hon är rysk agent”, båda undertecknades med ”Slava Ukraine”. Om något skulle hänt honom när han pratade med dottern ville han försäkra sig om att folk skulle veta att han stod på Ukrainas sida och inte Rysslands.

Ung kvinna mördad av eritrean

30 december hittades en ung kvinna död i en lägenhet i centrala Örebro. Efter att en medicinsk undersökning genomfördes väcks misstankarna om att hon blivit mördad. Två veckor senare greps 22-åriga Sador Yigzaw misstänkt för mordet. Yigzaw är medborgare i Eritrea och överklagade Örebro tingsrätts beslut om häktning, vilket avslogs av hovrätten, han häktades därför på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Själv förnekar han mord. Han var i lägenheten när ambulansen kom och kvinnan fördes till sjukhus, där hon senare avled. Det var alltså först när kroppen undersöktes som polisen kopplades in och misstankarna om mord väcktes.

Åtalstiden har förlängts flera gånger då utredningen krävt mer tid. Det handlar om fördjupade undersökningar av mobiltelefoner. Det slutgiltiga dödsfallsutlåtandet stärker också enligt åklagaren misstankarna mot Yigzaw. Kammaråklagare Helena Bergfors väntas väcka åtal 11 maj.

Mordet på Saga Elneborg

Det var på lördagen 29 april som höggravida Saga Elneborg hittades död i centrala Örebro. Hon var 20-år gammal och en 20-årig man anhölls skäligen misstänkt för mord. Det handlar om Abdirisek Ibrahim, 20 år från Örebro och medborgare i Somalia. Han blev under måndagen 1 maj häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Åklagaren framhöll att det är av yttersta vikt att han hålls i förvar, för utredningens skull.

Mordet på Saga rapporterade vi om förra veckan

Polisen misstänkte omgående att ett mord begåtts. Ytterligare två personer hämtades till förhör, men var inte misstänkta för brott. Utanför mordplatsen finns en minnesplats med ljus och blommor. En nära anhörig till Elneborg säger till Nerikes Allehanda: ”Det är bara sorg”.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.