Granskningen av frimurarna i Värmland visar på hur högt uppsatta tjänstemän inom politik och media är bröder i samma loge. Påtryckningar från stormästaren tvingade logen i Karlskoga att sälja en fastighet till kraftigt underpris. Och S-politikern Linda Larsson är starkt kritisk till “gubbväldet”, men visste inte att hennes egen pressekreterare är frimurare.

I Frimurarnas lokala gren i Karlskoga har det uppstått en konflikt gällande Boforsmässen. Den ägdes genom ett aktiebolag, men 2019 lämnade den viktigaste hyresgästen fastigheten. Då uppstod en konflikt mellan Karlskoga-grenen och frimurarnas ledning. Konflikten handlade om hur man skulle lösa de ekonomiska problemen med fastigheten. 10 medlemmar i Karlskoga har sedan dess lämnat frimurarna.

Ledningen för frimurarna hotade med att lägga ned hela verksamheten, om inte fastigheten såldes. Juridiskt har man ingen makt över det ekonomiska bolaget, men man använde sig av andra påtryckningar. Verksamheten stoppades under en tid och stormästare Christer Persson skickade hotfulla brev till grenen i Karlskoga, avslöjar SVT Nyheter i Värmland.

Varför ledningen gjorde så här vill man inte svara på. Aktiebolaget styrelse fick direkta order om att inte genomföra en nyemission, säger Jonas Nyman som är en av avhopparna. Inte heller fick man skriva kontrakt med en restauratör eller förhandla om att sälja huset. Stormästare Persson använde sig i mejl av påminnelser om den ed frimurare svär om lydnad och undergivenhet inför stormästarens order.

Efter att avhopparna lämnat utses en ny styrelse för grenen i Karlskoga. Utan någon ”broder” från Karlskoga. Fastigheten säljs till spelmiljardären Lars Wingefors och hans bror, båda är frimurare i Karlstad. Priset sätts till 4,3 miljoner kronor, under marknadsvärdet på 5,6 miljoner och 1,5 miljoner lägre än taxeringsvärdet.

SVT Nyheter Värmland har tidigare granskat frimurarna i Värmland och speciellt logen i Karlstad. Där framkommer att många profilerade politiker i kommunen är frimurare, som kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M). Även landsbygdsminister Peter Kullengren (KD) är medlem i logen liksom Nya Wermlands-Tidningens ansvarige utgivare Mikael Rothsten.

Att Rothsten beslutar om tidningens granskning av makten samtidigt som han är frimurarbroder av tionde graden är problematiskt. Själv säger han till SVT att han sedan 2014 inte är aktiv eller deltar i möten och sammankomster. Trots att frimurare svär löfte om vänskap, trohet och tillgivenhet till sina bröder inom ordern säger Rothsten att han inte är bunden av andra lojaliteter än den till sin arbetsgivare.

En som varit kritisk till vad som framkommit i granskningen är kommunalrådet Linda Larsson (S). Hon varnade då för att maktstrukturen inom frimurarorden kan dölja jävsituationer eller vänskapskorruption. Men, det framkommer senare att hennes egen politiska sekreterare Andreas Pettersson också är frimurarbroder.

Larsson säger att eftersom han inte innehar ett politiskt uppdrag och fattar beslut ser hon det inte som problem. Hon vidhåller dock att frimurarna, som inte accepterar kvinnor som medlemmar, är en ”gubbig maktstruktur” och att det är problematiskt att man inte har insyn och transparens.

Dödskallar i väggarna

Frimurarna har granskats till och från under de senaste decennierna. I januari 1985 avslöjade Aftonbladets reporter Göran Skytte att frimurarna hade rum täckta från golv till tak med dödskallar, i deras hus på Blasieholmen i centrala Stockholm.

Avslöjandet blev väldigt uppmärksammat och frimurarna tvingades hålla presskonferens, för första gången någonsin. Även då framkom att flera av medlemmarna är högt uppsatta personer i samhället. På podiet satt bankdirektör Lars Piehl, generaldirektör Lars Ljunggren, direktör Gustaf Piehl och kyrkoherde Gunnar Meiton.

På frågan om på vilka sätt man använder dödskallar och skelett i sina ritualer blev svaret: ”Det berättar vi inte.”

Det framkom att bland annat att 1 000 officerare, 41 högt uppsatta åklagare, 500 präster varav åtta biskopar och 35 domare i Högsta domstolen var frimurare. Dessutom 190 poliser, med många länspolischefer och polismästare.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.