Robert F. Kennedy Jr, känd som RFK Jr, är kandidat till Demokraternas presidentkandidat inför valet 2024. Han är således en av utmanarna till Joe Biden, som utlyst sin omvalskandidatur. Han är nu uppmärksammad för sina uttalanden om mordet på John F. Kennedy, där han säger sig vara helt säker på att CIA låg bakom det. Han vill, om han blir president, omorganisera CIA helt.

Att USA:s underrättelsetjänst mördat hans farbror är en teori som funnits länge, men han gick själv ut med påståendet i en intervju med John Catsimatidis på radiokanalen WABC 770 AM, i programmet Cats Roundtable, skriver NY Post. John F. Kennedy mördades 22 november 1963 i Dallas i Texas.

”Det finns överväldigande bevis att CIA var involverade i hans mord. Jag tror det är ställd bortom allt rimligt tvivel vid det här laget. Bevisen för att CIA var involverade är överväldigande, och för deras medverkan i mörkläggningen, sade JFK Jr.”

Han hänvisade till James Douglas bok JFK and the Unspeakable (JFK och det onämnbara) som den bok som samlar mest bevis i fallet. Förnekandet av CIA:s inblandning kallade han en ”60 år lång mörkläggningskampanj”.

Robert den yngre (t h) med sin farbror president John F. Kennedy i Ovala rummet 1961

Den amerikanska statens officiella mordutredning, The Warren Commission Report, drog slutsatsen att Lee Harvey Oswald var en ensamt ansvarig för dådet. Ingen trovärdiga bevis fanns för att det skulle vara en sammansvärjning bakom mordet, enligt utredningen som kom 24 september 1964.

CIA har inte gjort något offentligt uttalande om frågan. Men på sin hemsida har man en referens till en artikel från 2001 där teorin om deras inblandning i mordet kallas för en lögn.

RFK Jr säger i en intervju med Unherd att han vill omorganisera CIA och få slut på deras mördande, valfixning och krigshetsande. Han påstår att CIA skapade ISIS, IS-terroristerna i Irak och Syrien. Spionverksamheten måste separeras ut från den operativa delen. Han är till freds med att grunduppgiften, informationsinhämtning, fortfarande utförs av CIA.

Han säger att John F. Kennedy 1961 fick reda på att CIA ljugit för honom och därför avskedade chefen Allan Dulles plus flera andra högt uppsatta inom organisationen.

Presidentvalskampanjen

I en opinionsundersökning utförd av Fox News 26 april låg JFK Jr på 19 procent, tydlig tvåa efter Joe Biden på 62 och före den andra utmanaren Marianne Williamson på 9. Det är en tydlig uppgång från när han lanserade sin kandidatur 19 april. I en undersökning av Emerson College låg han på 21 procent 27 april. Mätningarna mäter bara vem som är den mest populära att bli Demokraternas kandidat.

RFK Jr har en bakgrund inom miljörörelsen men har på senare år blivit en uttalad vaccinkritiker. Han är sedan 2016 ordförande för Children’s Health Defence, en vaccinkritisk organisation.

Tack vare sitt namn har han också en del gratis kändisskap och stark koppling till Demokraterna som parti.

Han har lovat att montera ner övervakningsstaten, om han väljs till president. Han pekar på storföretag som övervakar medborgare och vill stärka skyddet för visselblåsare. Han vill att förhållandet mellan medborgare och stat ska baseras på respekt.

Han vill också att det ska vara omöjligt för banker att frysa konton av politiska skäl. Som exempel ger han Paypal, Visa och Mastercard som 2010 stängde av WikiLeaks på order av USA:s inrikesdepartement. Och att GoFundMe blockerade amerikaner från att skicka pengar till de kanadensiska lastbilschaufförerna som protesterade mot vaccinkraven i fjol.

Han har också uttalat sig om kriget i Ukraina och säger att neokonservativa i USA ville ha ett krig. Han säger att Zelenskyj borde ha sagt ”jag kommer inte gå med i Nato” och jämför med hur neokonservativa rättfärdigade Irakkriget 2003.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.