Tidöpartierna har kommit överens om att sänka reduktionsplikten till sex procent vid årsskiftet. Det gäller både bensin och diesel och beskedet kom innan partiledardebatten i SVT på söndagskvällen. Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen säger till kanalen att ”vi ser det som en stor seger”. Beskedet möts av stor kritik från Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi som säger att det är ”ett gigantiskt svek mot våra barn mitt i en klimatkris”.

Lagen om reduktionsplikt tvingar företag som säljer diesel och bensin att minska utsläppen av fossila bränslen. Man blandar till exempel biobränsle i tankarna. Att Tidöpartierna sänker gränsen är inte så överraskande då man tidigare kommit överens om att sänka den till EU:s mininivå. Regeringen har dock haft en annan definition av detta än Sverigedemokraterna, som menade att gränsen är noll procent.

Att sänka den till sex procent kan innebära att dieselpriset kan bli 5,50 kronor billigare per liter 2024. För närvarande ligger den på 30,5 procent för diesel och 7,8 procent för bensin. Kinnunen säger sig vara nöjd med beslutet, även om man tidigare krävt en nollnivå. I mars hotade partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt med regeringskris om det inte blev noll procent, skriver Expressen.

Enligt klimatminister Romina Pourmokhtari (L) ligger de svenska klimatmålen fast och den fossilfria elproduktionen är nyckeln till Sveriges klimatomställning.

På DN Debatt skriver Tidöpartiernas partiledare att reduktionsplikten inte visat sig vara en effektiv klimatpolitik. I stället vill man nu värna hushållen, som pressas hårt av den ekonomiska krisen.

Enligt Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har regeringen nu i praktiken övergett klimatmålen. På Twitter skriver hon:

”Genom att först tvärnita elektrifieringen och nu öka importen av bensin och diesel kommer utsläppen från transporterna att öka, inte minska.

”Det är ett gigantiskt svek mot våra barn att mitt i en klimatkris öka utsläppen och låsa fast Sverige i fossilberoende.”

Med den här regeringen går Sverige från att vara en del av lösningen till att vara en del av problemet när de blåbruna nu väljer att elda på klimatförändringarna och frångå klimatmålen.”

Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna, säger till TT:

”Sverigedemokraternas väljare börjar bli luttrade nu kring löftessvek. Man lovade att sänka priset vid pump med tio kronor och nu kommer ytterligare besked om något som kommer att ske längre fram, men man vet inte konsekvenserna av politiken. Förra gången de sade att de sänkte skatten med en krona blev det 14 öre. Återigen är det mycket prat men lite som levereras.”

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.