Polly Nichols. Annie Charman. Liz Stride. Kate Eddowes. Marie Jeannette Kelly. Det är lätt att se Jack Uppskäraren som en mytisk sagofigur från slutet av 1800-talet, kanske en huvudperson i någon av Conan Doyles samtida berättelser. Men den okände seriemördaren släckte minst fem kvinnors liv, och hans identitet är fortfarande okänd. Kanske att det var en kvinna, Jill Uppskäraren?

”Teorier! Vi gick nästan vilse i teorier, det fanns så många av dem”, sa poliskommissarien Frederick Abberline angående vem Jack Uppskäraren kunde vara, till veckotidningen Cassell’s Saturday Journal, 1892. Den spanske författaren José Luis Abad hävdade 2011 att det var Abberline själv som var seriemördaren, men nu säger den brittiske privatspanaren, tillika historikern, Rod Beattie att det var en reservpolis som var ansvarig för de ökända morden. Ny teori, ny bok.

Beattie har de senaste 20 åren trålat igenom mängder med arkiv för att söka bevis på att Jack Uppskäraren var en förolämpad poliskonstapel; Bowden Endacott. Han hävdar att konstapelns mörka historia med prostituerade fick honom att bryta ut i en ”hetsig iver av mordisk hämnd”. 1887, ett år innan de vederstyggliga morden började, råkade han anklaga en kvinna för att vara prostituerad; Elizabeth Cass. Det skulle han inte ha gjort.

Cass klagade till Scotland Yard, som förvisso friade Endacott så småningom men omplacerade reservpolisen till museivakt vid British Museum. Författaren Beattie tror att Endacott då bestämde sig för att hämnas på de prostituerade i London.

”Jag läste en artikel om Endacott-fallet, och jag fick plötsligt en aha-upplevelse”, säger Beattie till Daily Mail. ”Vilken starkare motivation kan det finnas än att få din karriär förstörd av någon du trodde var prostituerad?” I sin bok säger han att mordvågen började efter debaclet med anklagelserna mot Cass. ”Jag tror att han till slut tappade besinningen när han fick gå runt, runt på British Museum.”

Du som är intresserad av konspirationsteorier och privatspaning kan nu läsa allt om Endacott i Beatties bok. Ett av offren, Eddowes, visste tydligen att Endacott var Jack Uppskäraren, och stämde träff med honom i en mörk gränd, halv två på natten, när ingen fanns i närheten, för att pressa styckmördaren på pengar. Så måste det vara. Nu finns inget mer att undra över.

För undrat har man gjort ända sedan augusti 1888, när det första av fem bestialiska mord skedde, och sedan fortsatte fram till och med november. Morden utfördes i och runt de fattigare delarna av East End, en plats för både medellösa och prostituerade i det överbefolkade London. Området byggdes också om för att ge plats för torrdockor, och tusentals invånare förlorade sina hem utan någon som helst ersättning. East End blev synonymt med fattigdom, överbefolkning, sjukdomar och kriminalitet.

Polly Nichols, tidvis hemlös, kastades den 31 augusti, strax efter ett på natten, ut från ett härbärge då hon inte hade pengar nog för att betala för en sängplats. En dryg timme senare mötte ett vittne henne, höggradigt berusad; då hade hon tjänat ihop pengar till åtminstone tre nätters sängplats. Men då pengarna gått till sprit skulle hon fortsätta jobba ett tag till för att få sova i en säng en liten stund. Strax före fyra på natten hittades hon, svårt knivskuren – ett sår längs högra käken, ett märke på ansiktet, ett knivhugg i nacken under örat, halsen avskuren, buken djupt och kraftigt uppskuren.

Liknande öden väntade Annie Charman, Liz Stride (född Elisabet Gustavsdotter, utanför Göteborg), Kate Eddowes och Marie Jeannette Kelly. Jack Uppskäraren tog deras liv på ett synnerligen brutalt sätt, men än i dag vet man inte vem det var. Kanske en slaktare, som visste hur man styckade kroppar? Eller den kungliga läkaren Sir William Gull? Drottning Victorias kirurg? Eller drottningens barnbarn, prins Albert Victor? Visste polisen vem det var, men valde att mörklägga sanningen för att det var en av de egna som var mördaren?

Det kanske rent av var en kvinna som slaktade offren? Jill Uppskäraren kan ha varit en barnmorska, med uppenbar kunskap om människans anatomi, fri att röra sig blodig på nattens gator utan att bli uppmärksammad av polisen.

Så många teorier, så litet fakta. Under blitzen i London, när miljoner tyska brandbomber föll över staden på nätterna 1940, förstördes 90 procent av bevisen som sparats. I och med det kan teorierna om vem mördaren är fortsätta publiceras i bok efter bok, tv-serier och filmer. Bra bränsle för privatspanare som vill ge ut en egen bok om det som hände, men ofta tämligen torra upplevelser.

Du som vill få dig litet fakta till livs, och samtidigt bli fylld av rädsla, letar med fördel upp det inbundna seriealbumet From Hell (2020). Författaren Alan Moores och tecknaren Eddie Campbells skapelse intresserar sig för mördarens person och bakomliggande motiv. Serien bygger på ett omfattande källmaterial bestående av många standardverk inom ”Ripperologi”, samt historiska källor och utredningsmaterial från det sena 1800-talet som Moore delar med sig av.

Släng in den digitala versionen av From Hell i din iPad, så kan du följa en av de personer som misstänks vara Jack Uppskäraren när han slipar sin kniv, och sedan tar Polly Nichols, Annie Charmans, Liz Strides, Kate Eddowes och Marie Jeannette Kelly liv. Du får också veta vad som händer sedan …