Efter 33 års väntan är SSC Napoli italienska mästare. Man har varit överlägsna under säsongen och periodvis lett serien med över 15 poäng ner till tvåan. Detta är blott den tredje ligatiteln i klubbens historia, de två första kom under storhetstiden där Maradona var fixstjärnan i laget. Samtidigt är dessa tre titlar också de enda vunna av lag i syd, och har en direkt politisk kraft.

Guldet kom efter 1–1 borta mot Udinese i Italiens nordöstra del. Man hade chansen att säkra guldet hemma på Stadio Diego Armando Maradona omgången innan men efter ett sent insläppt mål fick man vänta några dagar till. Napoli hamnade först i underläge när Udineses Sandi Lovric gjorde 1–0 i minut 13. Men Napolis nigerian Victor Osimhen kvitterade i andra halvlek, hans mål nummer 22 för säsongen.

(Om videorna inte kan visas, testa utan VPN)

Stadio Friuli var fyllt av tusentals tillresta napolitanare som firade vilt när Osimhen sköt in kvitteringen.

Vid slutsignalen stormade Napolifans ned från läktarna och in på planen för att fira med laget. Ett speciellt stort ögonblick för tränaren Luciano Spaletti, som vann ligan för första gången i sin karriär.

Senast Napoli vann ligan var säsongen 1989/90. Det var det andra efter segern 1986/87 under ledning av Diego Maradona. Italiensk fotboll har dominerats av de norra delarna av landet på ett sätt som gör Napolis framgångar väldigt viktiga för staden även sociokulturellt. Klubbarna i Rom har vunnit fem titlar tillsammans, men räknas av olika skäl inte till syditalien.

Många förknippar Neapel med pizza margarita och en trevlig båtutflykt till Capri. Men främst har staden blivit känd för sin camorra, den lokala maffian, och storskalig smuggling.

Mycket av problemen i staden och regionen som helhet har blivit populärkultur genom journalisten Roberto Savianos böcker. Korruptionen är stark inom både privat och offentlig sektor, speciellt känt är fusket inom byggindustrin.

Farligt avfall dumpades rakt ur i naturen med deformerade växter och cancer hos människor som tragiskt resultat. Det är heller inte ovanligt att folk i landets norra delar ser ned på syditalienarna av dessa skäl. Kulturskillnaderna inom landet är markanta.

När Mario Puzo skrev Gudfadern, boken som är förlagan till den kända Hollywoodfilmen, gav han huvudkaraktärerna ett sicilianskt ursprung. Men han själv var bördig från Avellino, en stad i närheten av Neapel, och hämtade inspirationen till maffiakulturen där ifrån.

Det sägs också att Diego Maradona hade en del kontakt med camorran och blev bjuden på lyxiga fester i bossarnas palats.

Napoli ägs av Aurelio De Laurentiis, känd filmmogul och släkt med den legendariske filmproducenten Dino De Laurentiis. Han köpte klubben 2004 efter att den gått bankrutt och behövde starta om i lägre divisioner. Han förde klubben upp till Serie A och sedermera till en stabil toppklubb som tävlat kontinuerligt i Champions League.

Tre titlar i Copa Italia kom innan den efterlängtade tredje ligatiteln säkrades. En lika ovanlig som historisk händelse i italiensk fotboll. Räkna med att det kommer firas rejält i Neapel kommande tid.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.