I veckans nyhetssvep om Ukraina-kriget berättar vi om drönarna vid Kreml. Var det ett försök till mord på Putin? Natos underrättelsechef fruktar att Ryssland har minerat infrastruktur under havet utanför Europa. Och Nikita Mazepin vill få sanktionerna lyfta mot sig så han kan tävla i Formel1 igen.

Drönare vid Kreml

Två drönare blev nedskjutna strax ovanför Kreml. Meningarna går dock minst sagt isär om vem eller vilka som skickat den, och i vilket syfte. Enligt Ryssland skickades drönaren av Ukraina med syftet att döda president Putin. Ett terrordåd, enligt ryska officiella källor.

Detta förnekas dock med kraft av regeringen i Kiev. Man säger att man använder alla medel att försvara sitt territorium, men inte att attackera andra. Att skicka en drönare skulle inte göra varken till eller från för landets militära målsättning, enligt presidentens rådgivare Mykhaijlo Podoljak.

Amerikanska myndigheter utreder händelsen men har ingen information om vem som kan tänkas ligga bakom dådet. Många frågar sig hur drönaren kunde ta sig så nära Kreml, då säkerheten är hög.

Enligt Ryssland så var syftet också att sänka moralen i landet inför Segerdagen 9 maj, då Sovjets seger och andra världskrigets slut firas årligen.

Nato fruktar ryska minor

Nato är rädda att Ryssland minerat viktig infrastruktur under vattnet i Europa. Underrättelsechefen på Nato David Cattler tror att Ryssland kan sabotera infrastrukturen som en del i kriget mot Ukraina. Och att det skulle kunna vara en slags hämnd för drönarattacken mot Kreml i veckan.

Fokus på kablar och annan infrastruktur under havet kom när Nordstream sprängdes i september i fjol. Exakt vem som låg bakom dådet är i skrivande stund inte fastställt. Enligt Cattler patrullerar Nato nu havet utanför Europa mer frekvent, liksom Nordsjön och Östersjön.

Nato efter kriget

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj säger att det inte är realistiskt att gå med i Nato när kriget fortfarande pågår. Däremot när kriget är slut är det möjligt, vilket han vill vara tydlig med.

Zelenskyj är just nu på resande fot i Europa. Under torsdagen besökte han Haag, där internationella brottsmålsdomstolen är belägen. Han kommer också träffa premiärminister Mark Rutte under resan liksom Nederländernas försvarsminister Kajsa Ollongren. Nederländerna har förpliktigat sig att stödja Ukraina med både militär hjälp och pengar.

Zelenskyj säger i en video att fler sanktioner är på gång. Det handlar om att täppa till de hål Ryssland hittat för att kringgå befintliga sanktioner. Dessutom kommer han att under maj fortsätta träffa utländska dignitärer och stärka landets kontakter inför framtiden. Man planerar för infrastruktursatsningar, både nu och efter kriget, för att bygga upp landet igen.

Påven inblandad i hemlig fredsmission

Påve Franciscus är inblandad i en hemlig agenda att skapa fred i kriget. Det avslöjade han under onsdagen på väg hem efter ett tre dagars besök i Ungern.

”Jag är tillgänglig för att göra vad som helst. Det finns en mission som inte är offentlig som är på gång; när det blir offentligt kommer jag prata om det. Jag tror att fred alltid uppnås genom öppna kanaler. Du kan aldrig uppnå fred genom att vara stängd. Det är inte enkelt, sade han.

Han tillade också att Vatikanen är redo att hjälpa till med att repatriera ukrainska barn som förts till Ryssland sedan kriget bröt ut. Han har åtminstone en gång i veckan talat om att skipa fred, sedan krigsutbrottet. Han har också sagt sig vilja besöka Kiev och Moskva för att försöka medla fred.

Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal besökte påven under torsdagen. Han diskuterade där en fredslösning som lagts fram av president Zelenskyj.

Nikita Mazepin belagd med sanktioner

Nikita Mazepin är Formel 1-förare från Ryssland som körde för Haas Formel 1-lag. Han har nu startat en rättsprocess och hoppas att High Court i Storbritannien ska få regeringen att ta bort sanktionerna mot honom. Han blev avskedad från Haas i samband med krigets utbrott.

24-årige Mazepin och hans far, affärsmannen Dmitrij, belades med sanktioner i mars 2022, när kriget var färskt. Han överklagade beslutet i september samma år, men regeringen beslutade att inte göra några ändringar. En anledning till att han vill att sanktionerna lyfts är för att han ska tillåtas resa till Storbritannien och förhandla om nytt kontrakt med något annat Formel1-lag, inför säsongen 2024.

Ukrainare bråkar med ryssar i Ankara

En ukrainsk delegat slog en rysk delegat i ansiktet under ett möte i Ankara under torsdagen. Mötet samlade länder kring Svarta havet som samverkar inom organisationen Black Sea Economic Cooperation (BSEC).

Den ryske delegaten tog en ukrainsk flagga. Den ukrainske delegaten, Oleksandr Marikovskyj, tog tillbaka den med våld.

Det var stökigt redan tidigare under mötet. Ryssland huvuddelegat skulle hålla ett anförande, då dök det upp störande ukrainare med en stor ukrainsk flagga. Talmannen för Turkies parlament Mustafa Sentop har i ett uttalande tagit avstånd från bråken.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.