I veckans skvaller från sportens värld djupdyker vi i Bajen Fans relation till Djurgården. Och frågan om Bajendamernas relation till färskt gräs. Dessutom tittar vi på den feta basketfajten mellan Partizan Belgrad och Real Madrid.

Peter Forsberg har skilt sig

Peter Forsberg separerar från frun Nicole Nordin. Beskedet kom 1 maj att parets 13 år långa relation är över. På Instagram skriver paret ”Vi kommer fortsätta vara affärspartners och kommer alltid att vara kärleksfulla, dedikerade föräldrar till våra tre barn”.

Enligt Expressen kommer paret att fortsätta driva företag tillsammans, även om kärleksrelationen nu är över. Frågan är dock varför den är över? Nyligen spelade Forsbergs moderklubb MoDo en rafflande finalserie i kvalet till SHL mot Djurgården. MoDo drog längsta strået och får spela i hockeyns finrum i höst.

Under en av matcherna höll fansen upp en banderoll med ett budskap om Forsberg. Enligt ryktet skulle han varit lite för intresserad av säsongsanställda tonåringar i Åre:

”PETER FORSBERG DET MEST SKRÄMMANDE I MODOs SUPPORTERLED – LÄMNA ÅREs TONÅRINGAR IFRED”

Fet basketfajt i Madrid

Det hettade till rejält mellan Partizan Belgrad och Real Madrid i en EuroLeague-match nyligen. Spelarna lackade ur på varandra och ett riktigt storbråk utbröt. Domare, funktionärer, tränare och annat löst folk försökte få stopp på bråket.

Partizanspelaren Dante Exum skadade en tå och fick söka läkarvård. Han blev i sann WWE-anda nedslängd på marken av Madrids Guerschon Yabusele. Yabusele har sedan dess bett om ursäkt till Exum och hans familj samt lagkamrater och fans.

Bajare och djurgårdare 1

Bajare och gräs har en lång historia. Elaka tungor menar att bajare gillar ”gräs” som man röker. Sedan man flyttade in på Tele2 Arena har man fått nöja sig med konstgräs, först med plast (granulit) och nu med sand, som ger spelarna stora skrapsår.

Hammarbys damlag gick segrande ur derbyt mot Djurgården på Stockholm stadion. Men inte utan att man först klagade på gräset!

”Det är inte en favorit, men vi får se. Jag vet inte hur det ser ut just nu, jag har ingen aning. Det blir ju deras första match där. Det är mycket sand i och den är lite ojämn. Jag får hoppas att den är bättre än förra året”, sade bajenspelaren Anna Tamminen till Fotbollskanalen inför matchen.

Gräset må ha varit dåligt på grund av kyla och snö. Men det är i alla fall bättre än att behöva spela på konstgräs året om.

Bajare och djurgårdare 2

Av en slump ramlade jag in på Bajen Fans hemsida. Där finns det ett antal artiklar med presentation av styrelsemedlemmarna. Det som fastnade på hornhinnan var den sista frågan ”Längst upp på din shit list?”. Här kan man förvänta sig att ett motståndarlag finns, AIK eller Djurgården. Som själv AIK:are är det rätt givet att Djurgården är rivalen nummer ett. Men vad tycker bajare? Här är en sammanställning från hemsidan:

”Här citerar jag Slas: “Dom blårandiga! Dra åt helvete!”” – Pontus Håkansson

”dif” – Josefin Staaf

”dif och Reinfeldt” – Björn Jonsson

”gniffen” – Ebba Radinger

”djurgårn så klart!” – Erkki Koskinen

”Malmö och Östersund har delad förstaplats” – Kattis Ericsson

”De svenska mediehus som å den europeiska oligarkins vägnar driver ifrågasättande opinion kring 51%-regeln och med jämna mellanrum försöker föra denna icke-fråga upp på agendan.” – Tommy Wahlund

”Belgien. Vet inte varför men vad fan gör Belgien för nytta egentligen?” – Colin Nairn

”gnaget” – Martin Nilsson

”Oj… vill ju typ svara ”människor” men för att vara nyanserad så säger jag nog banan i kollektivtrafik.” – Kalle Strandberg

”dif” – Marcus Beckford

”Oj, den är lång! Arthur Cabral har haft tätkänning ett tag, så utöver tvillingklubbarna är det nog den jäveln fortfarande.” – Niklas Lundström

Vi har Djurgården med fem nomineringar. AIK får två. ”gniffen” är tydligen ett begrepp som inbegriper både AIK och Djurgården på bajenspråk, därav var sin nominering från en och samma person. Annars är det Malmö och Östersund som nominerats av en person. Flera har tagit andra exempel från livet utanför sporten, som Belgien.

Slutsatsen blir ändå talande, Bajen Fans får ses som ett ledande skikt inom Hammarbys supporterskara. Och Djurgården är den tydligt uttalade antagonisten.

Premier League förbjuder bettingsponsorer

Nu får lagen i Premier League inte längre bära bettingbolags namn på bröstet på matchtröjorna. Beslutet träder dock i kraft först säsongen 2026/27, för att klubbarna ska hinna fasa ut sponsorerna utan problem.

Syftet är som man kan gissa, att minska reklamen för spel och dobbel, då spelberoende är ett problem i samhället.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.