Veckans USA-svep bjuder som vanligt på högt och lågt från världens mäktigaste nation. Det går dåligt för Bud Light i kölvattnet av kampanjen med transkvinnan Dylan Mulvaney. Arméns helikoptrar frå stanna på marken efter flera olyckor med dödsfall. Och Jared Leto klädde ut sig till katt på Met Gala nyligen.

Bud Light går fortsatt dåligt

Sedan Bud Light använde sig av transsexuelle Dylan Mulvaney har affärerna gått käpprätt åt skogen. I sista veckan av april föll försäljningen 26 procent, enligt siffror från Bump Williams Consulting som specialiserat sig på alkoholmarknaden. Tredje veckan i april tappade man 21 procent och veckan innan dess elva procent.

Men Bud Light är trots det USA:s populäraste öl. Moderbolaget Anheuser-Busch InBev sålde öl för över 48 miljarder kronor 2022, bäst i USA. Men om raset för Bud Light fortsätter in i de viktiga sommarmånaderna kan man tappa förstaplatsen i landet till någon konkurrent, som Modelo Especial eller Michelob Ultra. Man har tappat 8 procent av sin försäljning hittills i år.

Massmördare infångad

Francisco Oropresa blev gripen av polis i staden Conroe i Texas. Den 38-åriga mexikanen är misstänkt för att ha skjutit ihjäl fem personer, inklusive en 9-årig pojke, i helgen. Han hittades då han gömde sig under tvätt i en garderob i ett hus. Han har redan hunnit bli deporterad från USA fyra gånger, men har lyckats ta sig tillbaka in igen.

Han förs nu till häktet i San Jacinto där borgenssumman är satt till 50 miljoner kronor. Enligt polischefen Greg Capers kan offrens anhöriga nu slappna av, eftersom han är bakom lås och bom och kommer så förbli livet ut.

Tyst nu, pojk!

Joe Biden leder ett mångkulturellt land, således anordnade Vita Huset ett event för att fira eid al-Fitr, festen som avslutar fastemånaden ramadan. Under eventet höll Biden ett tal som han lovade skulle blir ”det snabbaste talet jag någonsin hållit”.

Men Bidens surnade till när någon i publiken inte slutade prata. Han sade ”Vill du komma och hålla ta?” till den icke identifierade personen. ”Håll tyst, pojk, som min mor brukade säga” fortsatte Biden, ett tydligt budskap till personen att sluta prata.

Alla helikoptrar på marken

USA:s armé har beslutat att hålla alla flygenheter på marken efter att tolv soldater dött i helikopterkrascher i Alaska och Kentucky senaste månaden. Alla enheter kommer nu slutföra sin träning till 5 maj innan några nya besked ges. Bara piloter som är involverade i uppgifter med hög prioritet tillåts fortsätta flyga.

Två helikoptrar kolliderade nära Healy i Alaska, tre soldater dog och en skadades. Det var den andra olyckan i Alaska i år, två soldater skadades när en Apachehelikopter slog runt vid starten, i februari. I mars dog nio soldater när två Black Hawk-sjukhushelikoptrar kraschade under ett nattligt rutinuppdrag fem mil från Fort Campbell i Kentucky.

JP Morgan köper First Republic Bank

First Republic hade stora problem. Därför tilläts man av amerikanska myndigheter att bli uppköpt av JP Morgan Chase. Det kostade JP Morgan 100 miljarder kronor att köpa den krisande banken. Det är den tredje krisen för en stor bank sedan mars månad i år. Att First Republic tvingades säljas är det näst största bankmisslyckandet i USA:s historia.

Banken är värd över 200 miljarder kronor, enligt värdet i början av april. Man specialiserade sig på huslån och hade många förmögna kunder. Man var den 14:e största utlånaren i USA 2022. Bankens 84 kontor i åtta delstater är nu del av JP Morgan.

Jared Leto som katt

Met Gala 2023 bjöd på en mängd dyra och udda utstyrslar. Men skådespelaren och musikern Jared Leto tog hem priset, han kom utklädd till en vit katt. Givetvis blev han tillställningens ”snackis” och många videoklipp på honom har spridits i sociala medier.

Met Gala är en årlig insamling till förmån för kostymavdelningen på Metropolitan Museum of Art på Manhattan.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.