I Malmö är både falafel och kebab uppskattade maträtter. Nu har miljöförvaltningen undersökt restauranger och grossister och var tredje kebab innehöll allergener som inte var utmärkta. Det kan handla om senap, mjölk och selleri. Allergiker kan i värsta fall få uppsöka sjukhus akut om de inte ont anande äter en kebab med fel märkning.

En kontroll av miljöförvaltningen i Malmö visade att 33 procent av analyserade köttprodukter innehöll icke deklarerade allergener. Som senap, selleri och mjölk, vilket man hittade i kebabköttet i Malmö. Det handlar om tolv restauranger, fem livsmedelsbutiker och tre grossister som kontrollerades under 2022 och 2023, skriver Malmö stad på sin hemsida.

Man kontrollerade också köttförpackningarnas märkning och innehållsförteckning. Kebabköttet analyserades. Av 30 kontrollerade kebabköttprodukter innehöll tio en odeklarerad allergen. I sex produkter fanns senap, i tre fanns selleri och i en fanns mjölk.

Enligt Nina Hasicevic som är livsmedelsinspektör på stadens miljöförvaltning behövs det rutiner i grossistledet för att kontrollera allergener. Matställen som säljer kebab ”måste kolla att det finns uppgifter som överensstämmer med innehåller i produkterna.” Målet är att konsumenterna ska få rätt information om innehållet och alla ska ha rätt till säkra livsmedel.

Maria Svensson är enhetschef på miljöförvaltningen och säger till Sydsvenskan att man fått en positiv effekt av undersökningen. Nu har flera tillverkare av kebabstockar ändrat i sina kryddblandningar. Och ändrat så att märkningen överensstämmer med innehållet.

Svensson var initialt oroad över resultaten från undersökningen. ”Det här är väldigt allvarligt. Kebab är Malmös nationalrätt.” 50 000 beräknas ha någon form av matallergi i Malmö, baserat på 15 procent i riket som helhet. Allergi kan ge rinnande näsa, kliande ögon eller hudutslag, men kan också leda till allvarligare konsekvenser. I värsta fall anafylaktisk chock, då personen svimmar eller får andningsproblem. Då krävs akutvård och medicin.

Ett känt problem är nötallergi, men senap kan vara minst lika illa, enligt Svensson. Man har främst haft exempel på personer som farit illa av nötter, dock. Hon vill heller inte uppge vilka krogar det gällde, eftersom problemen nu är lösta.

Miljöförvaltningen stoppade omedelbart kebaberna som innehöll icke utmärkta allergener. Produkterna som pekats ut stoppades dessutom från hela den europeiska marknaden.

Man har sedan tidigare lyckats få igenom ett europeiskt förbjud mot majrova som färgats med rhodamine B. Det brukade vara ett populärt tilltugg till falafel. Svensson är nöjd med att man lyckats få genomslag på den europeiska marknaden.

Enligt EU:s informationsförordning måste vissa allergener framhävas i innehållsförteckningen på livsmedel. Det handlar om gluten, kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, soja, mjölk/laktos, nötter, selleri, senap, sesamfrön, sulfit/svaveloxider, lupin och blötdjur.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.