Den tidigare polisen Malin Axelsson vid Göteborgspolisen åtalas för dataintrång. Hon har vid minst 52 tillfällen gjort otillåtna slagningar i polisens egna IT-system. Slagningarna gäller Mattias Aslan och hans släktingar, hon hade själv en intim relation med honom. De ska ha inlett relationen i oktober 2021 och träffats ett tjugotal gånger. Polisen fick span på paret när de träffades på ett spahotell och hade sex. Flera kollegor tror att utredningar saboterats på grund av uppgifter som Axelsson läckt till kriminella.

Mattias Aslan är dömd för grovt penningtvättbrott och är känd av polisen sedan tidigare. Han är också dömd för narkotikabrott. En gång under 2020 var Axelsson förhörsledare med mannen som hon sedan inledde en relation med. Hon har också varit förundersökningsledare i ärenden rörande personer kopplade till mannen. Hon nekar själv till brott.

En poliskollega säger i förhör att hon tillsammans med Axelsson arbetat med fall gällande M-falangen och området Tynnered. M-falangen är ett kriminellt nätverk i Göteborg. Mannen har varit misstänkt i två ärenden och de har då diskuterat detta. I ett mejl till kollegan i januari 2022 skriver Axelsson:

Jag tror personligen att (mannen) blivit lurad av de andra men det säger jag givetvis inte om jag kallas som vittne för det är ju bara min personliga åsikt och inget jag har något att grunda det på så det kommer jag inte säga.

Kollegan säger också att hon delat information om misstänkta i fallen med Axelsson.

Som en del i förundersökningen granskades Axelssons mobil. Där återställdes chattkonversationer från meddelandetjänsterna WhatsApp, Telegram och Wickr. Samtliga var kopplade till hennes telefonnummer. Där var mannen inlagd som ”Anna A” i WhatsApp och Telegram och ”Seamaster666” i Wickr. Man beslagtog också ett USB-minne.

En del av bevisningen är spaning på Axelsson och Aslan. Man har till exempel iakttagit båda när de träffades för att ha sex i ett rum på Arken Spa.

Det var i oktober 2021 som Aslan anlände till spaanläggningen vid 12.30 på eftermiddagen. Han gick rakt upp till rum 216, som var bokat i Axelssons namn. Polisens spanare hörde sedan kyssar och tydliga samlagsljud från rummet. Aslan och Axelsson har sedan turats om att ha samlag och prata med varandra.

Aslan lämnar rummet 15.47 och kör sedan iväg i sin bil. Axelsson lämnar rummet sex minuter senare, och lämnar rumsnyckeln till receptionisten. Men där säger hon också att hennes barn fått krupp och att hon måste åka hem. Då fick hon pengarna tillbaka för rummet. Polisen skriver att ingen ytterligare person gick in i rum 216 under tiden Axelsson befann sig där.

Polisen säger också att delar av samtalet i rummet handlade om en person både Aslan och Axelsson känner till. Ordet ”övervåld” nämndes och ”vapen” vid flera tillfällen. Samtalet innehåller också fragment som att han ”inte ska skicka sina vänner” och ”namn, adress… hämta vapnen”.

Axelsson är inte längre anställd hos polisen, tjänsten avslutades efter att tjänstefelen uppdagades, skriver Samnytt. Det är dessa som åtalet nu handlar om. Hon har inte kunnat ge några bättre motiv än att slagningarna hon gjort är på uppdrag av Aslan och andra personer.

Det framkommer också att uppgifter hon läckt har bidragit till att förstöra hennes kollegors brottsutredningar. Till exempel sade en kollega att brottsmisstänkta tvärt ändrade sina kommunikationsrutiner, eller avvek till utlandet, när de stod under spaning. Kollegorna blev då övertygade att någon inom polisen läckte information.

När Axelsson fick avsluta sin tjänst uppstod tumult på arbetsplatsen, beskriver en kollega. Många frågade sig vad hon kunde gjort sig skyldig till och ingen visste vad som egentligen hänt.

Axelsson var dessutom förundersökningsledare och gruppchef, vilket skapade en knepig situation när hon försvann. Kollegan säger också att man hela tiden får tampas med läckor inom Lokalpolisområde Syd, men det sker även på andra ställen enligt kollegans erfarenhet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.