Mordfrekvensen i USA:s största städer har ökat med över 10 procent de senaste två åren. Flest mord sker i städer som Demokratiska partiet styr, där man har en mildare kriminalpolitik. Det framgår i en studie WalletHub publicerade och städerna med störst problem är Memphis i Tennessee, New Orleans i Louisiana, Richmond i Virginia, Washington i District of Columbia och Detroit i Michigan. Samtliga dessa städer han en demokratisk borgmästare. Samtidigt har antalet lösta mord nu gått ned till bara 50 procent 2020, jämfört med 71 procent 1980.

Studien har jämfört ökningen av mord i 45 av USA:s mest befolkade städer mellan 2021 och 2023, skriver NY Post. Ökningen av mord sker snabbare i demokratiska städer än i republikanska. Även om pandemin kan beskyllas för den initiala ökningen av mord, har problemen förvärrats av en mild kriminalpolitik, enligt forskarna.

Enligt Chidike Okeem, forskarassistent på Western New England-universitetet, kan sociala rörelser och civil olydnad spela in. Som det som hände efter att George Floyd dött.

Som ett svar på social oro har vissa politiker omfamnat åtgärder som att minska polisnärvaron, vilket handlar om att inte utföra proaktiva polisuppgifter för att undvika ökad övervakning och dåligt förtroende (bland folk). Utan tydlig polisnärvaro ökar våldet, säger Okeem.

Även saker som att införa borgen utan betalning (no-cash bails) har hjälpt till att öka kriminaliteten. I praktiken betyder det att personer som gripits misstänkta för våldsbrott släpps ut i det fria utan borgensbetalning i väntan på rättegång. Det menar Gregg Etter, professor på Central Missouri-universitetet.

Enligt Etter tar politiker beslut som i praktiken gynnar deras karriär, i stället för att verkligen ta i tu med problemet i praktiken.

Att ge polisen färre resurser, vilket många vänsterborgmästare gjort, innebär att polisen blir mindre effektiv, får längre svarstider och lägre moral samt mindre villighet att utföra proaktiva uppgifter, menar Etter.

Studien från WalletHub kommer bara några dagar efter att den kända neurokirurgen Devon Hoover hittades ihjälskjuten i sitt hem i Detroit. Han hittades invirad i plast. Dessutom skedde en blodig attack vid en begravning av ett mordoffer bara för någon vecka sedan i samma stad.

Enligt en rapport från januari i år har mördare 50 procents chans att komma undan straff i USA. Den slutsatsen kommer efter en analys av statistik från FBI, som visar att 71 procent av morden fick en lösning 1980. 2020 var siffran nere på 50 procent. Går man tillbaka till 1965 var siffran hela 90 procent.

Thomas Hargrove är grundare av Murder Accountability Project. I en intervju till The Guardian säger han att ”vi är på gränsen till att bli det första i-landet där majoriteten av morden inte klaras upp.”

I samtliga de mest drabbade städerna utgör svarta en stor andel av befolkningen, ibland en majoritet. Enligt statistik från FBI utgjorde svarta 55,9 procent av alla mördare 2019, och vita 41,1 procent, i de fall förövarens etnicitet var känd. Totalt sett inkluderat okänd etnicitet utgjorde svarta 39,6 procent av alla mördare och via 29,1.

Svarta är ungefär åtta gånger troligare att vara förövare i ett mordfall, samma siffror gäller även sannolikheten att vara offret.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.