Migrationsverket har efter sitt behov av att hyra bostäder under flyktingvågen 2015-2016 varit inblandade i ett antal konflikter med de företag som hyrt ut bostäder till myndigheten.

Konflikterna har ofta handlat om ersättningar för onormalt stort slitage på bostäderna.

25 april fick den senaste hyreskonflikten avslut efter att Migrationsverket och Pite Havsbad kom överens om en förlikning på 10 miljoner kronor. Pite Havsbad hade ursprungligen stämt Migrationsverket på 55,5 miljoner kronor, vilket man senare sänkte till 38 miljoner kronor, för kostnaderna att åtgärda onormalt slitage i bostäderna.

Att det kommer in ersättningsanspråk för att återställa bostäder vi upphandlat är vanligt och något som arbetar med dagligen. Det vi ersätter är onormalt slitage, säger Kenneth Karlsson enhetschef vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Vad som inte nämns i pressmeddelandet är att Migrationsverket också regelmässigt har motsatt sig företagens krav på begärda ersättningar för just onormalt slitage.

Under flyktingvågen 2015 upphandlade Migrationsverket en stor mängd bostäder och i fallet med Pite Havsbad så skrev man på ett fyraårigt avtal för 1 300 boendeplatser. Migrationsverket hade stora planer för Pite Havsbad och skulle skapa ett integrationscenter med utbildningar, restauranger och närmare 2 000 platser för boende.

Snart falnade Migrationsverkets intresse för anläggningen och av de storvulna planerna blev intet. Mindre än hälften av bostadsplatserna utnyttjades på boendet där Migrationsverket betalade för samtliga platser, utnyttjade eller inte.

Man betalade 60 miljoner per år i kallhyra men också driftkostnader plus en del av fastighetsskatten. De budgeterade 240 miljonerna för detta framtida integrationscenter kan nu skrivas till 350 miljoner av skattebetalarnas pengar. Bland driftkostnader kan bland annat nämnas borttappade nycklar för över 100 000 kronor, WiFi för 30 000 i månaden och skadedjursbekämpning för minst två miljoner kronor.

Under årens lopp har antalet boende på Pite Havsbad sjunkit och under en lång period utnyttjades inte ens hälften av boendeplatserna.I flera månader stod anläggningen helt tom medans de inblandade parterna räknade ner tiden till avslut. Det skall då jämföras med att flera mindre företag som var villiga att hyra ut bostäder till Migrationsverket många gånger endast erbjöds kortare hyresavtal på några månader i taget, vilket fick många företag att dra tillbaka sina erbjudanden.

Hyresavtalet på fyra år med Pite Havsbad hade en automatisk förlängning med två år i taget om avtalet inte sades upp.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!