Det drar ihop sig till valborgsfirande, och över hela landet kommer människor att samlas runt eldar för att fira vårens ankomst.

Det gör man i Malmö också – men där betraktar kommunen valborg som en mindre viktig tillställning.

Man meddelar kort på sin hemsida att:

”Inget firande från Malmö stad

2023 arrangerar Malmö stad inget valborgsfirande. Staden har ingen samlad bild över vilka firanden som arrangeras av andra aktörer.”

Inget större intresse alltså. Man bryr sig inte. Fira valborg bäst ni vill och kan är budskapet.

Desto mer intresserade är stadens ledning av andra fester och högtider.

Newroz, det persiska nyåret infaller på vårdagjämningen, och firandet inleds en vecka innan med Eldfesten, som infaller den sista tisdagen innan Newros. Man tänder eldar som symboliserar solens återkomst.

Ungefär som valborg alltså.

Men Malmös kommunstyrelse som säger sig inte ha något samlat grepp om valborgsfirandet i staden har ett mycket gott grepp om newroz. Redan i januari gick man ut med ett fylligt pressmeddelande och berättade om det kommande firandet på Mölleplatsen – och man förklarar att staden har skänkt 600 000 kronor i bidrag till festligheterna.

Eldfesten är ett vårtecken världen över. Både newroz och eldfesten är en tid att samlas med vänner och familj för att fira att vi gеr mot ljusare tider. I vintermörkret är det glädjande att vi återigen kan se fram emot att fira eldfesten tillsammans här i Malmö, förklarade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

I vårt internationella Malmö har Eldfesten kommit att bli en traditionell och festlig tillställning för många Malmöbor, oavsett bakgrund, som också lockar folk från hela regionen, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsen förste vice ordförande.
Lika välvilligt inställda är kommunstyrelsen i Malmö till firandet av Eid al-fitr. Högtiden avslutar den muslimska fastemånaden ramadan och är en av årets största händelser för muslimer. I år skänkte Malmö stad 200 000 kronor till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd för att de skulle kunna ordna ett ordentligt eid-firande. Att kommunstyrelsen inte låtit sig påverkas av forskningsrapporter om att Ibn Rushd har kopplingar till det islamistiska Muslimska brödraskapet är uppenbart – kommunstyrelsen planerar nämligen också att underteckna ett avtal med Ibn Rushd som kommer att ge föreningen 750 000 kronor årligen framöver för genomförande av eid-firande.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!