Maykil Yokhanna, Benjamin Mahdi och Hassan Mohammad döms till livstids fängelse för mordet på Adriana i Norsborg 2020. Adriana hamnade i skottelden när männen öppnade eld från en vit Audi vid en bensinmack.

Maykil Yokhanna var ledare för Maynätverket och döms till livstids fängelse för försök till mord i två fall, förberedelse till mord, mord och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han döms också för förberedelse till mord och grovt vapenbrott i ett annat brott.

Hassan Mohammad döms för förberedelse till mord, försök till mord, mord och grovt vapenbrott till livstidsfängelse.

Benjamin Mahdi döms för grovt vapenbrott, förberedelse till mord, mord, misshandel, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse till mord i ett annat brott, till livstids fängelse.

Samtliga fälls för mordförsök mot sju andra personer som befann sig på platsen, två av dessa var de egentliga måltavlorna för dådet. De tre männen ska solidariskt betala ett skadestånd på 1,6 miljoner kronor, till det kommer också ränta.

Det här gör att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är männen som utförde brotten, säger åklagare Anna Svedin till Aftonbladet.

En fjärde misstänkt är Serkan Demirkiran, han har flytt till Turkiet och är eftersökt av svensk polis sedan sommaren 2021. I Turkiet kan han inte utvisas till Sverige, skriver Expressen. Han påstår själv att han inte befann sig i bilden vid tiden för dådet. Han är häktad i sin utevaro.

Tingsrätten sammanfattar domen:

Männen är starkt kopplade till både Audin och de vapen som användes vid gärningen.

De hade motiv till att använda Audin för en driveby-skjutning eftersom utredningen visar att de var ute efter att mörda personer i en rivaliserande gruppering.

En av männen skickade några timmar innan skottlossningen ett meddelande om att han hade fått uppgifter om var personer i en rivaliserande gruppering befann sig och att han därför skulle träffa de övriga två gärningsmännen.

Därefter finns mastuppkopplingar som visar att två av dem sedan träffades i det garage där Audin förvarades. Det finns också mastuppkopplingar från en annan plats som knyter även den tredje mannen till bilen.

Det finns även mastuppkopplingar från två av männen efter gärningen, från samma garage där bilen lämnades efter brotten.

Slutligen finns ett stort antal meddelanden som visar att gärningsmännen efter brotten var oroliga för att polisen skulle kunna spåra deras telefoner. De såg också till att röja undan Audin och de vapen som användes vid skottlossningen.

Bakgrund

12-åriga Adriana mördades i Norsborg 2 augusti 2020, tack vare en övervakningsfilm kunde man se skotten som dödade henne. Det var män från Maynätverket som den dagen åkte in i en vit Audi på en bensinmack vid E20 i södra Stockholm. Deras plan var att skjuta rivaler från Vårbynätverket, skriver Aftonbladet. Samtliga tre åtalade nekade till brott.

I stället hamnade Adriana i skottlinjen och dog. Hon blev ett oskyldigt offer i gängkonflikten mellan grupperingarna. Av tio avlossade skott träffades hon av två. Åklagaren har dock samlat ihop en hel del bevisning i målet.

Till exempel har man chattloggar från SKY ECC, en krypterad tjänst som blev övertagen av FBI och polis i flera länder. Där framgick att de misstänkta hade kommunicerat med varandra och planerat att kanske slå till.

Dessutom blev en musikvideo av en svensk artist viktig i utredningen. I videon poserade maskerade män med en automatkarbin. I en bortklippt sekvens från videon som sedan hittats ses tre beväpnade personer i en vit Audi. Samma bil som användes när Adriana mördades. Videon hade spelats in bara dagar innan mordet skedde. Den kriminaltekniska utredningen visade att det var samma automatkarbin som använts vid mordet på Adriana.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.