Hot, hån och våld har och är en del av verkligheten för personalen på fritidsgårdar, bibliotek och socialtjänst i utsatta områden. I Hammarkullen i Göteborg har det styrande kriminella nätverket skrämt delar av statsförvaltningen till tystnad.

Under våren 2022 kulminerade friktionen när ungdomar med anknytning till det kriminella nätverket börjar använda Hammarkullens fritidsgård och bibliotek som lekrum och samlingsplats. När gänget blir portade från fritidsgården så attackerar de fritidsgården med stenkastning. Ivrigt påhejade av vuxna från nätverket. Den 14-åring som uppfattades som ledare för ungdomsgänget är barnbarn till nätverkets ledare och har växt upp med ett starkt och aktivt våldskapital i sin direkta närhet.

Kristoffer som arbetar på biblioteket i Hammarkullen säger till Morgonposten:

Det var tydligt att de ville visa att de var de som bestämde.

Kristoffer berättar om hur besökare väntade utanför tills gänget kände sig klara och lämnade lokalerna.

Det är min känsla att vuxna besökare väntade utanför tills de såg att gänget lämnade biblioteket.

Rädslan är påtaglig hos personalen både på fritidsgården och biblioteket. Personalen gör inga orosanmälningar angående ungdomarna och vill inte medverka i polisutredningar.

När personal på fritidsgården har mottagit ett slag i ansiktet efter att ha uppmanat gänget att lämna platsen fick personalen larm som gick direkt till väktarbolaget Securitas. När vakterna kom på plats kunde de inte ingripa. Väktarna får bara ingripa vid fysiskt våld och ungdomarna kan fortsätta att håna personalen öppet.

Ali Khan-klanen är det släktbaserade nätverk i Göteborg som anses vara ledande i Hammarkullen och kopplas samman med tystade vittnen, mord, utpressningar, våldsdåd och mord. Släktens medlemmar bor utspritt över Angereds-området men nästan samtliga manliga medlemmar figurerar i polisens register.

Klanen har sitt ursprung från Turkiet men är araber och är etablerade som kriminella nätverk både i Tyskland och Sverige. Ledare för klanen är enligt polisen den 66-årige Hashem Ali-Khan. Officiellt är han imam i en moské vars medlemmar i huvudsak utgörs av släktingar.

Kristoffer berättar att arbetsmiljön har blivit bättre sedan hösten. Ett närmare samarbete med polisen och fackliga krav på åtgärder har åtminstone tillfälligt förbättrat arbetsmiljön på biblioteket. Trots detta säger Kristoffer att de fortsatt är en stökig miljö.

Vi jobbar ju hela tiden med ungdomar som är högljudda och stökiga.

När situationen var som värst under 2022 höjdes fackliga röster för stängning av biblioteket.

Hot, hot om våld och öppen drogförsäljning ställer orimliga krav på personalen och personalomsättningen är hög på Hammarkullens bibliotek.

Jag kan ju inte säga till 100 procent att det är stöket som varit anledningen till att personal slutar här, säger Kristoffer, men det är min absoluta känsla att det är därför man slutar här.

Han håller själv löpande håller ögonen på lediga tjänster men efter att en rödgrön budget klubbats igenom i staden blir nedskärningarna i stadens kulturbudget kännbara. De som har jobb i kultursektorn i staden riskerar färre jobbmöjligheter i kommunen framöver.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) kommenterar situationen “Djupt oroväckande och ett extremt allvarligt läge” i en intervju i Sveriges radio idag. Jonas Attenius menar också att arbetsmiljön måste förbättras genom att anställa erfarna medarbetare och genom ytterligare säkerhetsåtgärder, till exempel att sätta in vakter.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!