Tucker Carlson och hans arbetsgivare Fox News går skilda vägar. Det meddelade mediejätten i ett pressmeddelande under måndagen. Man tackar honom för hans tid som programvärd och medarbetare. Det sista programmet blev Fox News Tonight fredag 21 april.

Tucker Carlson Tonight hade högst tittarsiffror av alla kabeltv-program i USA och Carlson själ var den mest profilerade konservativa nyhetskommentatorn. Någon förklaring till varför man väljer att avsluta med honom har inte getts. Han har genom åren gjort sig känd som en förespråkare av Donald Trump och en populistisk inställning till politik.

Hans karriär på Fox News började 2009. Innan dess arbetade han för CNN 2000–2005 och PBS 2004–2005. Han var sedan tre år på MSNBC innan det bar iväg till den konservativa mediejätten Fox News.

I början var han medarbetare och deltog i nyhetspaneler i program som Red Eye w/Greg Gutfeld, Special Report with Bret Baier och som gästvärd i Hannity, Sean Hannitys program. Han blev sedan en av programledarna i Fox & Friends Weekend.

Det stora genombrottet kom i och med programmet Tucker Carlson Tonight, som sändes från slutet av 2016 till och med i fredags. Programmet det mest sedda i USA med 4,3 miljoner tittare i snitt per kväll. Man var också störst i den viktiga gruppen 25–54 år, över alla plattformar där programmet sändes.

Tucker var också en öppen supporter av Donald Trump och sägs haft viss inverkan på några av hans politiska beslut. Det handlar om valet att inte slå till militärt mot Iran 2019, avskedandet av säkerhetsrådgivaren John Bolton och benådningen av fängelsedömde Roger Stone 2020.

Trump reagerade på beskedet om Tucker med att shock.

Jag är chockerad – jag är förvånad. Han är en väldigt bra person och en väldigt bra man… Tucker har varit enastående, speciellt det senaste året eller så.

Hans program fick både ris och ros, från alla håll och kanter. Många inom den neo-konservativa delen av republikanerna tyckte han var för populistisk och anspelade på etno-nationalism. Från vänsterhåll beskrevs han ofta som rasist då han kritiserade invandring och beskrev demografiska förändringar.

Carlson hade ofta gäster som inte var republikaner eller konservativa. Journalisten Glenn Greenwald och förre detta demokratiska politikern Tulsi Gabbard är två exempel. Gästerna kritiserade ofta massövervakning och det militärindustriella komplexet i USA.

Don Lemon sparkad

Samma dag kom också nyheten att CNN:s profilerade nyhetskommentator Don Lemon fick sparken efter 17 år.

Beskedet kom utan motivering och som något av en överraskning inom amerikansk media. Enligt CNN kommer Lemon för alltid vara en del av CNN-familjen, men själv var han helt oförstående.

Han skriver i ett inlägg på Twitter att han inte fått någon förklaring från ledningen på tv-bolaget. Inte heller hade han fått någon indikation på att han skulle vara på väg att bli uppsagd. Han skriver också att det är ”några större saker i görningen”, utan att beskriva det mer specifikt.

Enligt CNN fick han möjlighet till ett möte med ledningen, men valde att istället gåt ut med ett uttalande på Twitter.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.