Mord, kaos och tortyr håller den mexikanska Sinaloa-kartellen vid makten, oavsett vad som händer med ledningen. Det finns alltid någon av Guzmán-klanens yngre familjemedlemmar som tar vid när någon äldre tas om hand av rättvisan, eller försvinner ut i periferin.

Pengarna ska in. Världens största kriminella företag med verksamhet i 100 länder behöver råvaror, anställda vill ha lön och ett ofattbart lyxliv för ledningen är inte gratis. Nytt åtal avslöjar ett sadistiskt våld, och vilken typ av kött kartellens hungriga tigrar får.

Knarkbaronen Joaquín ”El Chapo” Guzmán, högsta ledaren för Sinaloa-kartellen, utlämnades till USA 2017. Han dömdes två år senare till livstids fängelse + 30 år för mord och smuggling av tonvis med narkotika. Men produktion, distribution, marknadsföring och försäljning av främst fentanyl fortsätter som vanligt, med fyra av El Chapos söner i ledningen.

I ett nyligen offentliggjort amerikanskt åtal står 28 medlemmar i Sinaloa-kartellen anklagade, bland annat Iván och Alfredo Guzmán Salazar, samt Joaquín och Ovidio Guzmán López, för att driva ”den största, mest våldsamma och den mest produktiva fentanylhandeln i världen.” Åtalsdokumenten avslöjar att syskonens och deras hantlangares sadistiska våld inte vet några gränser.

”De är cheferna, och våldet de begår är fruktansvärt” säger en källa till New York Post. ”Det verkar som att det inte finns något att göra för att stoppa det.”

Enligt åtalet är det till ranchen i Navolato, Sinaloa, som ägs av Iván Guzmán, som rivaliserande människohandlare, brottsbekämpare som inte vill samarbeta och otrogna kartellmedlemmar förs. Vad sker kan inte visas på bio, inte ens som en barnförbjuden film. Tortyrsessioner inkluderar bland mycket annat återkommande skendränkningar, elstötar och en av torterarna använde en korkskruv för att slita ut muskeln på en mexikansk polis, och hällde sedan het chili i mannens öppna sår och näsa. Först därefter sköts han ihjäl.

När offren delat med sig av all information de kan få ur sig, eller har straffats tillräckligt för sina synder, är de förbrukade, och kasseras. De lyckliga blir skjutna och dör snabbt. Andra slängs in till kartellens tigerhägn. Som mat. En tiger äter några kilo kött ungefär varannan dag, så väntan på att få dö kan bli lång.

Att ”Chapitos” dödar ostraffat är ett budskap som sträcker sig långt utanför ranchen. Romanförfattaren Don Winslow, som skrivit flera romaner om kartellerna, säger till New York Post att lokalbefolkningen ibland får frågan om de vill ha silver eller bly. ”De dödar ditt barn mitt framför dig”, säger Winslow. ”Om du inte säger ja efter det, så dödar de dig. Sedan går de till nästa person och frågar: ’Du, har du sett Philippe och hans son?’ Personen de frågar vet vad som händer om man inte går med på vad som än frågas.

Så fortsätter det. Pengarna måste in. Konkurrenterna ska kontrolleras och lyxlivet måste blända anhängarna som vill få några skärvor av glansen, i den mån de har något val. Allt motstånd möts med brutala attacker. När en högt uppsatt kartellmedlem greps i januari, som fortfarande på väg att utlämnas till USA, blockerade lokala droghandlare gatorna i staden Culiacán, satte eld på bilar och sköt sönder flygplan. 29 dog. ”Det här är kraften i Chapitos”, säger Malcolm Beith, författare till ”The Last Narco”, till New York Post.

100 000 personer dör varje år av fentanylöverdoser i USA, och Kanada tillåter numera bruk av tunga droger. Det räcker inte för kartellerna, som arbetar hårt för att utöka exporten av sina produkter till Europa. Heroinet får ge plats till syntetiska opioider, som just fentanyl, 100 gånger starkare än morfin, 5 000 gånger starkare än heroin. Finns nere i centrum där du bor, tränar, handlar eller arbetar. Plåster, nässprej, injektioner och gammaldags piller. Kostar som en bra kväll på krogen, och ruset räcker ett bra tag. Snabbt ökad tolerans och fysiskt beroende, tills det är för sent.

Pengarna måste in. Pengarna måste in till kartellen i Mexiko. Annars blir någon tigermat.