Rättsläkaren Andrew Harris i Storbritannien har beslutat att AstraZenecas vaccin mot covid 19 ska läggas till ett dödscertifikat. En läkare vid NHS, landets offentliga vårdsystem, som var vid god hälsa tog vaccinet och avled tio dagar senare. Ovanligt, men vaccinet är ändå säkert och godkänt av myndigheterna, säger läkemedelsjätten. Men anhöriga anser att vaccinet var osäkrare än vad man som konsument kunde anta.

Offret för vaccinet är doktor Stephen Wright som blev 32 år gammal och arbetade som klinisk psykolog i sydöstra London, skriver Daily Mail.

Han fick blodproppar i hjärnan efter att ha tagit sin första dos vaccin i januari 2021. Han tillhörde en av de första grupperna att få vaccinet under pandemin. Harris beskriver fallet som mycket ovanligt och djupt tragiskt. En mindre grupp av personer har fått svåra biverkningar av vaccinet och hälsomyndigheterna utreder detta.

Totalt har man bekräftat 75 dödsfall kopplade till covidvaccinen i Storbritannien. Wright är en av de senaste att få dödsorsaken angiven som vaccin-orsakad tromboembolsim (blodpropp som spärrar ett blodkärl). Han drabbades av en kombination av infarkt i hjärnstammen, hjärnblödning och nyss nämnda tromboembolism.

Han tog vaccinet 16 januari 2021 och vaknade med en huvudvärk 25 januari, sedan fick han en avdomning i vänster arm. Han försdes till Princess Royal University-sjukhuset i Orpington och senare till Kings College-sjukhuset men hans tillstånd förvärrades snabbt. På grund av hur blödningen skedde kunde han inte opereras.

Enligt Harris är det viktigt att ha med AstraZenecas vaccin i den officiella dödsattesten, även om han inte vill beskylla företaget som helhet för dödsfallet. Han säger också att händelsen är ovanligt och att den utreds vidare av MHRA, en myndighet som reglerar mediciner och hälsoprodukter.

Andra medicinska experter har vittnat och att det inte fanns något sätt att rädda Wrights liv när hans tillstånd kraftigt försämrades. Enligt doktor Mark Howard, patolog och medicinsk utredare på Kings College-sjukhuset, var inte vetenskapsmän och medicinska experter medvetna om riskerna med vaccinets potentiella dödliga bieffekter, eftersom Wright fick vaccinet i ett så tidigt skede.

Det är inte helt känt varför det här händer. Det är en idiosynkratisk reaktion. Omständigheterna uppstår i hos väldigt litet antal personer. Det fanns inget sätt att veta att Stephen (Wright) skulle drabbas av detta. Det var en sällsynt och opåkallad konsekvens, sade Howard.

Wrights änka Charlotte har kämpat för att få dödsorsaken ”naturliga orsaker” kompletterad på dödscertifikatet. Hon ser nu över möjligheterna att stämma AstraZeneca. Enligt henne var det tydligt att Stephen var frisk och hälsosam och att han dog av vaccinet.

Att man nu fått tillägget i dödscertifikatet är för henne ett ”skriftligt bevis”. Nu vill man fortsätta processen och få tydligare svar från regeringen och AstraZeneca. Man känner en lättnad av beskedet, men man vill också få ett avslut på allt.

AstraZeneca säger via en talesperson att man är ledsna över att Wright avlidit. Patientsäkerhet är företagets högsta prioritet och myndigheterna har tydliga och stringenta regler för att säkerställa säkerheten i alla mediciner, inklusive vaccin, säger man.

Flera andra som haft närstående som dött har tagit saken i egna händer. I enlighet med konsumentsrättslagarna i Storbritannien har man stämt AstraZeneca. Man hävdar att vaccinet var en osäkrare produkt än man kunde förvänta sig.

AstraZenecas vaccin godkändes i december 2020 och regeringen beställde 100 miljoner doser. Det andra stora vaccinet som användes var Pfizers. Totalt har 144 miljoner doser vaccin getts till befolkningen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.