Vattenfall skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att man nu planerar bygga ny vattenkraft. Det är den första nybyggnationen på tolv år och avser fyra platser i Sverige där det redan finns vattenkraft. Tidigast kommer man sätta ett av nybyggena i kommersiell drift 2026, övriga efter 2030. Från Vattenfalls sida är man mer orolig för utdragna tillståndsprocesser, än protester från miljöorganisationer och liknande. Från regeringen välkomnar man projektet, men säger sig också värna miljön.

Totalt kommer man tillföra elnätet 720 megawatt, vilket man jämför med sin största vattenkraftstation Harsprånget som ger 818.

Byggstarten är planerad till 2026 och fortsätter in på 2030-talet, förstudier har redan påbörjats. Kostnaderna ligger i miljardklassen, men beskrivs inte mer i detalj. Man skriver att satsningen behövs för att möta efterfrågan på fossilfri el, som krävs för att uppnå klimatmålen. Vattenfall står för 40 procent av Sveriges energiproduktion.

Man säger att vattenkraftmagasinen är Sveriges ”gröna batterier” och att ny flexibilitet och reglerförmåga möjliggör en stör andel vind- och solkraft i elsystemet. Man vill med vattenkraften balansera elsystemet och möta efterfrågan som elektrifieringen skapar.

De fyra platser det handlar om är dels Juktans kraftstation i Västerbotten, där en förstudie om återställning pågår. Där tror man på kommersiell drift 2031 och en potential på 380 megawatt.

Porjus kraftstation i Norrbotten är också aktuell, 80 megawatt kan man uppnå och kommersiell drift innan 2031.

Även Harsprångets kraftstation i Norrbotten är aktuellt, då handlar det om att förnya och återta ett aggregat, 110 megawatt och kommersiell drift kan påbörjas redan 2026.

Det fjärde planerade är Messaure kraftstation, även det i Norrbotten, med kommersiell drift först 2032, och med 150 megawatt.

Beskedet har mottagits väl av miljö- och klimatminister Romina Pourmokthari. Till DN säger hon att det politiska stödet finns, vilket det är viktigt att vara tydlig med. Hon säger också att ”vi behöver bygga ut all fossilfri energiproduktion i den utsträckning som vi kan”. Vattenfalls planer är ett bra exempel på det, säger hon.

Hon lovar också att ”Sverige fortsatt kommer att ta hänsyn till våra starka miljölagar och att vi gör balanserade avvägningar – naturmiljö kontra utbyggnaden av vår energiproduktion.”

Vd för Vattenfall Vattenkraft är Johan Dasht. På frågan från SR om han är orolig för att det ska bli protester mot byggena svarar han att han är mer oroad för att tillståndsprocesserna tar lång tid. Det är en utmaning som Vattenfall och andra har framför sig, menar han.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.