Ska medlemmar i kriminella gäng hindras från att gå i skolan? Det har nu börjat diskuteras efter mord på en skola i Eskilstuna.

Vad som också länge diskuterats är om man ska kunna vräka familjer där det finns medlemmar i kriminella gäng. Nu börjar det hända. Hyresgästföreningen protesterar.

Det verkar inte som om det våldshärjade Eskilstuna blev hjälpt av att justitieminister Gunnar Strömmer under måndagen 17 april besökte staden.

Klockan 22.06 larmades polisen till stadsdelen Fröslunda – och fann där en skottskadad man som avled två timmar senare av sina skador.

Den döde är känd av polisen sedan tidigare, och en 25-årig man greps senare under natten som misstänkt för mordet.

Möjligen finns ett samband med en bilbrand i Vilsta – som ligger intill Fröslunda. Den hade polisen ryckt ut till tidigare på kvällen. Då hade bilen brunnit i en timme.

Samma dag som mordet hade styrelsen i Mälardalens universitet möte och uttalade sin förnöjsamhet över vad man åstadkommit och den ”inkludering” som uppbygget av först högskolan – och senare universitetet – inneburit; och det deklarerades att det var lärosätets förtjänst att Eskilstuna nu var en ”kunskapsstad”.

Två dagar innan mordet hade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson förklarat att mordvågen i staden var ”ett samhällsmisslyckande” och att ”gängkulturen underskattats”.

Det har bara gått lite mer än en vecka sedan en 18-åring mördades utanför Rekarneskolan där han var elev. Mordet skedde medan lektionerna pågick på skolan. Mördarna flydde från platsen på elscootrar.

I media minns den dödes kamrater honom som ”klassens clown”.

Polisen beskriver honom som en 18-åring med kända gängkopplingar.

Under Gunnar Strömmers – och skolminister Lotta Edholms – nedslag i staden besökte man Rekarneskolan där mordet skett.

Under besöket diskuterades Jimmy Janssons förslag på att man ska kunna förbjuda gängkriminella att gå i gymnasieskolan. Lotta Edholm förklarade att hon fann förslaget väl värt att diskutera:

– Vi har varit väldigt toleranta. För toleranta och naiva.

Dagarna innan mordet på Rekarneskolan hade två ungdomar gripits i staden som misstänkta för kopplingar till IS och förberedelse till terrorbrott.

Facit för perioden i Eskilstuna: Två mord, ett uttalande om att man bör diskutera gängkriminellas närvaro i skolan, samt officiella hyllningar till inkluderingen och kunskapslyftet.

Och två gripna personer med terroristkopplingar.

Samma stad, samma vecka.

Mord följs av vräkningar

Muhsin ”Sixty” Hussein, ledare för det kriminella nätverket ”Hjulstabarnen”, sitter i fängelse efter ett mord och en skjutning i augusti förra året.

Nu vräks hans föräldrar och syskon från sin lägenhet.

I sin vräkningsdom skriver hovrätten att skjutningen utgjorde ett mycket allvarligt brott och att grannars liv och hälsa hotades. Sixty sköt två män i huvudet stående på loftgången framför sin lägenhet. Ett av offren dog, den andre överlevde med svåra skador.

Hyresnämnden har konstaterat att lägenheten användes som en bas för Sixty och hans gäng. Mordkvällen var han där tillsammans med fem gängmedlemmar. Knark och vapen förvarades också i lägenheten.

Föräldrarna har under rättsprocessen protesterat mot att de vräks, de menar att de inte kan hållas ansvariga för vad deras barn gör – och att ”lägenheten är vårt hem”.

Sixtys gäng Hjulstabarnen ingår som en undergrupp i Dödspatrullen – vars krig med Shottaz lett till ett stort antal mord, skjutningar och våldsdåd.

En hel del av dem har Sixty varit inblandad i.

2017 till 2021 misstänktes han för 47 brott. 2017 dömdes han för ett väpnat rånförsök.

Under åren har polisen gjort ett ett antal besök i lägenheten, som ligger i ett hus där det bor många barnfamiljer.

2017 dömdes Sixty till sluten ungdomsvård efter ett grovt rånförsök. Då  hade nyss dömts för olaga hot. Han har också gripits som misstänkt för ett mord 2020, men släppts i brist på bevis.

Nu avtjänar Sixty sin fängelsedom på 13 år och tio månader – och hans familj letar ny lägenhet.

Om boende i Hjulsta andas ut, så är man mer bekymrade på Hyresgästföreningen, där ser man bara problem med att kriminellas familjer vräks.

– Folk som begår brott ska självklart lagföras. Det är något som polis och samhället måste ta tag i. Man kan i dag också bli vräkt om man har kriminell verksamhet i sin bostad. Men det vi är oroliga för är att det kan leda till en kollektiv bestraffning, säger Marie Linder som är förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Marie Linder själv bor i ett stillsamt och i grönska inbäddat radhusområde i Tyresö.

Även i Göteborg används vräkningar som vapen mot kriminella och gängkrig.

Bostadsbolaget Familjebostäder har i domstolen fått rätt att vräka Maziar Vermahmood från en lägenhet på Slottsskogsgatan i Majorna. Den 37-årige Vermahood har varit en ledande figur i de blodiga gängkrigen i Göteborg mellan M- och G-falangen. Kriget inleddes med ett mord 2013, och de följande åren har åtminstone fem mord kopplats till uppgörelserna. Allteftersom tidigare ledarfigurer sköts av steg Maziar Vermahmood i graderna.

I april förra året dömdes han till fem år och nio månader för att ha förberett mord i fyra olika fall, han dömdes också för medhjälp vid rån och vapenbrott.

Men Vermahmood lämnade Sverige innan domen föll och är nu internationellt efterlyst. Han verkar dock inte frukta den svenska polisens förmåga att gripa honom. Under sin tid på flykt har han folkbokfört sig på en trerumslägenhet i Majorna och meddelat att han tänker bo där i tre månader. Han har haft kontraktet sedan 2018, men tidigare uppgett att han bland annat bott i en husvagn.

Bostadsbolaget Familjebostäder som kontaktades av Vermahmood i samband med att han folkbörde sig i Majorna, utredde det hela – och beslutet blev att begära vräkning av honom eftersom man menade att han utan tillstånd hyrt ut lägenheten i andra hand, samt att det fanns obetalda hyror för tre månader.

Brott lönar sig, och att erkänna

Den spanska polisen har fått beröm för att den fått stopp på Malmögänget Los Suecos mordiska härjningar på Solkusten.

Frågan är vad man ska tycka om det spanska domstolsväsendet.

Två medlemmar av gänget som stod inför rätta i Malaga åtalade för två mord erkände sig skyldiga 14 april.

Det innebär att deras straff blir milt uttryckt låga.

Först hade åklagaren yrkat på livstid.

Dagen efter var han nere på 50 år.

Efter erkännandet – och en uppgörelse med åklagaren – får Ahmad Abdul Karim, en av de åtalade, fem år i fängelse. I praktiken får han då sitta ett år till.

Den andre – Amir Mekky, även känd som Boxaren, kommer att släppas om några veckor eftersom han suttit häktad två och ett halvt år.

Grupperingen som i Spanien alltså fått namnet Los Suecos misstänks för att i Malmö ligga bakom 17 mord. Och minst två i Spanien.

Att kalla dem Los Suecos kan tyckas märkligt eftersom ledargruppen består av fyra irakier, det rör sig om ett brödrapar med danskt medborgarskap och ett brödrapar med svenskt medborgarskap.

Tandläkaren nästa?

17 april dömdes en 17-åring för mord i Kristianstads tingsrätt. Eftersom han var 16 år då mordet begicks blev straffet sluten ungdomsvård i två och och tio månader.

Den person som tillhandahöll mordvapnet fick bara dagsböter eftersom rätten och åklagaren tyckte han varit hygglig som hjälp till vid två andra utredningar.

Det är inte känt om den som dömts för mord ännu klagat på att han har tandvärk och vill göra ett tandläkarbesök.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.