Bibeln nämner bara tatueringar en gång, i 3 Moseboken 19:28, där det står: ”I skolen icke göra något märke på eder kropp” (1917 års version). Den något modernare upplagan från 2020 säger ”Inte heller skall ni tatuera er.” Det hindrade inte Quo Vadis, Österrikes ledande sammanslutning som representerar katolska nunnor och munkar, att locka intresserade Wienbor med en gratis tatuering i lördags.

”Det är viktigt för kyrkan att se hur människor uttrycker sin fromhet, inklusive på sina kroppar”, säger Christopher Paul Campbell, chef för Quo Vadis, till nyhetskanalen ORF. Han sa också att kyrkan måste bli ”sexigare” om den ville fortsätta attrahera följare. I dag är hälften av alla österrikare katoliker, men allt fler kliver av. Rekordmånga 91 000 personer lämnade samfunden förra året.

TITTA PÅ KROPPAR-EXPERT. Bostonfödde Christopher Paul Campbell kallade sig tidigare Paul-Henri och var, enligt Wikipedia, poet inspirerad av Judith Butlers syn på heteronormativitet – han ska ha studerat vid ett par olika universitet men det är oklart om avlagt någon examen

Teologen och texttolkaren Campbell, som arbetat i Wien sedan september efter att ha flyttat ner från Tyskland, har själv inte tatuerat sig. Han är ändå en erkänd expert på området, och med boken ”Tattoo & Religion” (2019) beskriver han tatueringar som ”jagets prunkande katedraler”. Han är övertygad om att tatueringar kan baseras på en ”djup andlig upplevelse”, och med respekt för detta signalerar kyrkan också öppenhet för nya målgrupper.

Och det var Silas Becks från Stuttgart som mötte upp de som kom till Quo Vadis säte, granne med Stefansdomen, Wiens katolska domkyrka, och ville tatuera sig. Becks är en övertygad katolik som bedrivit kristna tatueringskampanjer i flera år, och vill hjälpa människor att uttrycka sin tro på ett personligt sätt. Campbell träffade honom när han gjorde research för sin bok, och har arbetat med Becks till och från i flera år. Hans konto på TikTok har för övrigt 412 miljoner visningar.

KALLIGRAFIL. Av tatueraren Silas Becks Instagram framgår att han tycker om accessoarer, fotofilter och att skriva jättefint

För säkerhets skull välsignades den tyske tatueraren, hans bläck, nålar och alla som ville bli tatuerade i en mässa redan på fredagen.

Andligt sinnade kunde dagen efter välja från en lista med intrikata kristna motiv, inklusive kors och fiskar. Österrikiska Ursula Noé-Nordberg bad om att få ett litet kors tatuerat på handleden. ”Det kommer att bli en överraskning för min familj”, sa farmodern till fem barnbarn enligt AFP, och tillade att korset skulle påminna henne om de barnbarn som tidigare också tatuerat sig.

Men alla var inte glada över initiativet, och arrangörerna fick flera hatbrev. ”Jag fick kritik för att vi förvandlat kyrkan till ett diskotek. Jag sa: ’Okej, då är jag dj:n’”, sa franciskanermunken Sandesh Manuel, en av Quo Vadis arrangörer, till AFP. Manuel, som gärna bär basebollkeps och gillar att rappa, fick en egen tatuering med orden ”Mänskligheten är religionens hälsning”.

BJÖRNGROTTAN? “Rappande munken” fader Sandesh Manuel ( t h) låter sig utsättas för smärta av Silas Becks i Stefansdomen i Wien

Vissa kritiker anser vidare att kroppskonst är sataniskt, trots att en del troende tatuerar in stigmata, blödande sår som liknar de Jesus fick vid sin korsfästelse. Och även om påven Hadrianus I bannlyste tatueringar år 787, så var de tillåtna för religiösa ändamål – sådana skulle bringa ”spirituella belöningar”. Det handlade ofta om hyllningar till äldre tiders pilgrimsfärder, vilket uppmärksammas än i dag genom en tatuering.

Icke att förglömma är förstås Elisabeth av Bayern (1837–1898), kejsarinna av Österrike, som rökte både 40 cigaretter om dagen och njöt av en cigarr efter maten, gymmade och tatuerade sig. Hon älskade havet så mycket att en tatuering av ett ankare fick landa på vänstra axeln. (Österrikiska Neusiedlersjön kan med viss vilja nästan räknas som hav, då vattnet är saltare än i valfri ocean.) Landsmaninnan och skådespelerskan Romy Schneider slog för övrigt igenom med filmen Sissi (1955), men det är oklart om tatueringen av ankaret följde med i rollen. (Filmen borde egentligen ha hetat Sisi, för det var kejsarinnans egentliga smeknamn.) Kitsch-känsliga tittare varnas.

Men vad som inte är kitsch är den tro just du har, hur den än må se ut. Nu är det i och för sig litet för sent att bli välsignad och få en gratis tatuering, men det hindrar inte att du förankrar din övertygelse med något beständigt som skänker dig glädje och vägledning genom livet. Så länge du håller dig borta från tribals och Carpe diem-citat kan du inte gå vilse.