Tyskland har nu stängt ned sina sista kärnkraftverk, efter ett beslut fattat 2011 under Angela Merkels ledning. Det har visserligen dykt upp nya diskussioner och även politiker inom förbundskansler Olaf Scholz egen koalition har velat skjuta upp beslutet. Samtidigt har man i Finland öppnat en ny reaktor som nu går på full kraft, miljövänlig el säger operatören TVO.

Den 15 april stängde det sista tyska kärnkraftverket för gott, skriver Aftonbladet. Det ursprungliga beslutet togs 2001, men revs upp 2010. Men 2011 efter katastrofen i Fukushima i Japan återinfördes beslutet om nedstängning.

Debatten blev ännu hetare efter att Ryssland gick in i Ukraina i fjol. Opinionen vände och i augusti 2022 ville en majoritet av tyskarna se en förlängning av kärnkraften. 41 procent ville bygga ut kärnkraften.

Kritiker har påpekat att landet nu kommer behöva förlita sig på fossila bränslen. Landet har som mål att vara koldioxidneutralt 2045 och fasa ut kolet 2030.

Reaktorerna som stängs har stått för sex procent av landets elproduktion. Enligt myndigheterna kommer underskottet av el nu att lösas med kolkraft, gas och förnybar energi.

Just förnybar energi kommer regeringen bygga ut snabbt, har man lovat. Innan stängningen utgjorde 70 procent av landets energibehov av import.

Efter stängningen hölls fester i flera tyska städer. Greenpeace som länge varit en grundbult i kärnkraftsmotståndet festade vid Brandenburger Tor i Berlin.

Klimataktivsten Greta Thunberg har sagt att det är ett misstag att stänga ned kärnkraften i Tyskland om det innebär att förbrukningen av kol ökar.

Annan politik i Finland

I oktober 2022 sattes Olkiluoto 3 igång för provdrift. Bygget har varit kritiserat men när Finland liksom stora delar av Europa i höstas ställdes inför en energikris fick den nybyggda reaktorn nya vänner. Den skulle stått klar för 13 år sedan men flera förseningar har skett under åren.

Reaktorn har en kapacitet på 1 600 megawatt och är en av de största i världen, skriver Svt. Den har kostat 110 miljarder kronor att bygga. Den täcker ungefär 14 procent av det totala energibehovet i Finland.

Natten till söndagen 16 april togs reaktorn i full tjänstgöring. Efter flera tester är produktionen nu regelbunden, skriver Yle. Samtidigt har elpriserna sjunkit till nivåer liknande våren 2019, och har varit noll vissa nätter. Priset beror på faktorer som hur produktionen i Europa ser ut för tillfället.

Nu täcks ungefär 50 procent av Finlands energibehov av kärnkraft, motsvarande 4 300 megawatt per vecka. Totalbehovet är 8 300 megawatt.

Enligt Olkiluotos operatör TVO är öppnandet av en ny tredje reaktor Finlands största gärning för klimatet, skriver AFP. Man ökar nu takten för att uppnå ett koldioxidneutralt samhälle, menar man.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.