Strider har urbrutit i Sudan efter flera veckor av maktkamp mellan två generaler som tog makten i en statskupp 2021. Det handlar om arméchefen Abel Fattah al-Burhan och hans vicechef, Mohamed Hamdan Dagalo som styr över paramilitära gruppen Rapid Support Forces, RSF, skriver AFP. Det ser inte ut att bli något eldupphör eller fredsförhandlingar mellan parterna.

Striderna har intensifierats och pansarvagnar har rullat på gatorna i huvudstaden Khartoum. Från internationellt håll har man krävt ett omedelbart eldupphör och stopp på striderna. Hittills har 97 civila dött sedan striderna bröt ut för drygt en vecka sedan. Ännu fler tros vara skadade och döda, då många inte kunnat ta sig till sjukhus. Andra uppger att 942 personer har skadats.

Enligt WHO har flera sjukhus i Khartoum nu slut på blodreserver och material, intravenösa vätskor och andra viktiga hjälpmedel. Många civila gömmer sig sina hem och risken är att konflikten blir långvarig och drar landet ned i kaos. Förhoppningarna om ett demokratiskt styre igen har grusats.

RSF grundades under förre presidenten Omar al-Bashir 2013, från det som först var Janjaweed-milisen. Den användes av regeringen mot icke-arabiska minoriteter i Darfur, där man anklagades för krigsbrott. Konflikten 2021 startade med att RSF skulle införlivas i armén, vilket skulle avsluta problemen efter att Burhan och Dagalo orkestrerat en statskupp gemensamt.

Statskuppen kom efter att al-Bashir störtats från presidentposten 2019. Burhan gjorde karriär under de tre decennier som al-Bashri styrde landet. Han motiverade statskuppen med att det var nödvändigt att inkludera fler fraktioner i politiken.

Båda sidor beskyller nu varandra för att ha startat konflikten. Och båda säger sig ha övertaget, genom att kontrollera viktiga platser som presidentpalatset och flygplatsen. Tre hjälparbetare från FN:s matprogram har dödats i Darfur, i landets västra regioner. FN har nu tillfälligt pausat verksamheten där. Ungefär hälften av Sudans befolkning är beroende av FN för mat.

Både Burhan och Dagalo vägrar fredssamtal och kallar varandra för kriminella. Man gick visserligen med på att öppna säkerhetskorridorer för ambulanser och ett eldupphör under söndagen, men striderna fortsatte likväl. Att ramadan pågår skulle kunna inverka på att striderna tar slut, även om det inte ser ut så nu. Snart avslutas fastan med eid.

Den tidigare presidenten al-Bashir hade band till Ryssland, och det finns långt gångna planer på att bygga en rysk flottbas vid Sudans Röda havskust. Efter att han fallit har EU och USA ökat sitt inflytande i landet, som är rikt på naturtillgångar som guld. Egypten har starka band till Sudans militär, man genomför ofta gemensamma övningar. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har starka band till både Burhan och Dagalo, RSF har deltagit på saudiernas sida i kriget i Jemen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.