Det är kanske inte så många som höjer på ögonbrynen om man talar om skådespelerskan María de la Paz Elizabeth Sofia Adriana de la Huerta y Bruce. Inte heller om man nämner hennes artistnamn Paz de la Huerta. Men hon har, eller ska vi säga hade, en karriär inom Hollywood. Efter en konstig olycka under en filminspelning 2011 vändes livet upp och ned för henne.

Mest kända filmer är Ciderhusreglerna från 1999 och A Walk To Remember från 2002. Mest kända produktion hon deltagit i är den moderna klassikern Boardwalk Empire, en tv-serie som gick mellan 2010 och 2014. Sin första filmroll hade hon redan som 12-åring i The Object of My Affection 1998.

Trots att hon idag är 39 år och borde ha framtiden för sig har hon inte gjort någon filmroll sedan 2020, och inte arbetat regelbundet i branschen sedan 2017. Fram till 2010 arbetade hon med A-listade skådisar inom Hollywood, men karriären bar sedan av utför, vilket The Vigilant Citizen skrivit om.

Då, 2019, var hon mest känd för att dyka på fyllan i diverse paparazzi-filmer. Det skrevs också en del om hennes konstiga beteende i skvallerpressen. Och hennes egna inlägg på sociala medier berättade om en annan, mörkare historia.

Under inspelningen av Nurse 3D 2011 var de la Huerta nära att bli ihjälkörd av en ambulans som kördes av en stuntman.

När man tittar på filmen från händelsen kan man få intrycket av att chauffören medvetet svängde för att försöka ramma de la Huerta. Detta trots att stuntmannen är utbildad för att genomföra farliga manövrar. Hon stämde filmbolaget Lionsgate på 550 miljoner kronor, efter att ha behövt genomgå 20 operationer och inte kunnat arbeta under tiden. Stämningen ledde dock inte till rättegång.

2018 stämde hon filmmogulen Harvey Weinstein på 600 miljoner kronor. Hon påstod att han våldtagit henne två gånger under 2010. Han ska sedan ha trakasserat henne och gjort att hennes karriär sköts i sank.

De la Huerta fick dock inte alls samma stöd i media som andra under Metoo-vågen, som Rose McGowan. Enligt Weinsteins advokater var hennes anklagelser sprungna ur hennes instabila personlighet och färgstarka fantasi.

VANHEDERSGÄST? Paz de la Huerta på Weinsteins efterfest till Golden Globe-galan, januari 2011 – före ambulansincidenten men efter hävdad våldtäkt (foto: David Livingston / Getty Images via AFP)

I maj 2019 blev hon inlagd på sjukhus på grund av stark emotionell stress. Det var under tiden som hon arbetade med stämningen mot Weinstein. Samtidigt höll hon sig aktiv på Instagram under den här tiden. Man kan se hennes inlägg som ett rop på hjälp och hon skickade många anklagelser mot ”onda kvinnor”. Dessa kvinnor ska ha begått övergrepp mot henne, torterat henne och drivit henne mot självmord.

Hennes Instagramkonto raderades plötsligt, men alla inlägg fanns sparade på annat håll för eftervärlden. Många inlägg var bilder från hennes karriär inom filmen. Men nästan alla hade tillhörande text, med riktigt mörka budskap. Där skrev hon om övergrepp hon utsatts för och det trauma hon tvingats genomleva.

Där fanns också ett mönster, trots att man vid en första anblick kunde tolka mycket av det hon skrev som galet eller hysteriskt. Framför allt kritiserad hon en väldigt viktig person i sitt liv – sin mor.

Hon anklagar modern för Münchhausen by proxy, vilket innebär att en föräldrar förlägger sitt eget vård-och uppmärksamhetsbehov till sitt eget barn. Till exempel kan föräldern hitta på syndrom som barnet påstås ha.

Efter incidenten 2011 blev situationen värre och hon säger sig då blivit omringad av kvinnor med ont uppsåt. Då ska de försökt få henne institutionaliserad på livstid, eftersom hon bär på hemligheter om åratal av övergrepp.

Hon säger sig blivit inlåst ett halvår under en vistelse i Spanien. Hon skriver också om en assistent som sagt sig vilja träda fram och vittna om övergreppen som begåtts mot henne under de senaste åren.

Beteenden kan i viss mån kännas igen hos andra kändisar som förklarats vara galna. Britney Spears slog också igenom tidigt men blev av olika skäl omyndigförklarad. Kampen för att återfå sitt liv har följts av många genom medias bevakning och Spears egna ord på sociala medier.

Att bli en filmstjärna som barn kan skapa psykologiska problem i framtiden. Austin Majors var barnskådespelare, i februari dog han i en överdos av fentanyl. Om det var så att de la Huerta var redo att gå längre än att bara avslöja Harvey Weinstein kanske vi får veta i framtiden.

Kanske var det så att hon ville avslöja betydligt värre saker än två våldtäkter, som hennes mor och andra kring henne var angelägna om att tysta ned.

Harvey Weinstein dömdes 2020 till 23 års fängelse för två våldtäkter. 2022 fälldes han för ytterligare tre våldtäkter och kunde plussa på 16 år på sitt tidigare straff.