Veckans sportskvaller bjuder förutom på Hålands frisyr och Ben Yedders skattebrott även på en rejäl Östgöta-special. Damfotboll, supportermusik och AIK-kross.

Lika som bär?

Erling Håland och Greta Thunberg är två av världens mest kända skandinaver. En norsk fotbollsspelare och en svensk klimataktivist. Håland har dock börjat bli mer känd för sin frisyr än för sina mål för Manchester City. Nu har han lagt sig till med flätor, kanske i ett försök att ge sitt bebisansikte ett skimmer av vikinga-aura.

Men påhittiga personer påpekar att han nu ser väldig mycket ut som Thunberg, som är känd för att ha flätor. Vem som passar bäst i frisyren får läsaren avgöra själv.

Wissam Ben Yedder dömd för skattebrott

Wissam Ben Yedder har dömts för skattebrott i Spanien. Den fransk-tunisiske spelaren tillhörde Sevilla mellan 2016 till 2019 men är sedan dess i Monaco. Nu får han böta 1,5 miljoner kronor och får ett villkorligt fängelsestraff på sex månader.

Anledningen är att han lämnat in en deklaration för sent och felaktigt uppgav lägre inkomster från ränta, i ett sponsoravtal med Adidas.

Lumpen för Markkanen

Lauri Markkanen är en finländsk bjässe i NBA. Det kryllar inte av finska basketstjärnor direkt. Att han är proffs är dock inget som hindrar att han gör värnplikten i hemlandet. Nu när hans Utah Jazz missar slutspelet finns det en längre lucka för Markkanen att påbörja sin tjänstgöring i.

Den 213 centimeter långe finländaren kommer nu få dra på sig grönkläder och genomgå det som ses som ett mandomsprov i Finland.

En annan känd idrottare som gjort militärtjänst är sydkoreanen Son Heung-min som spelar för Tottenham i Premier League. Under två månader 2020 genomgick han grundträningen i Sydkoreas marinkår på ön Jeju.

Östergötland 1: Finspångs-AIK:aren

Supportermusik har sin egen charm. Man får oftast en rätt ärlig men kanske något sunkig bild av verkligheten, ofta med humor och finess. Guldstrupen beskriver sig som ”supportermusik för Snoka”, Snoka är ett klassiskt smeknamn på IFK Norrköping, Östergötlands klassiska klubb.

I den nya singelns Finspångs-AIK:aren får vi stifta bekantskap med en man som blir tillsammans med en tjej från Finspång – som håller på AIK. Här kan man lura sig och tro att det handlar om Finspångs AIK, som är en egen klubb.

I låten görs också en liten hyllning till AIK-Trubaduren och låten Åka piketbuss igen.

Östergötland 2: Det kommande slaget vid Linköping

Numera är IFK Norrköping allsvenska även i damfotboll. Laget tog steget upp från Ettan förra säsongen och ses som ett av få lag som kommer ha hyftsat med publik på matcherna. Damallsvenskan har i stort öppnat dåligt och snittet ligger på runt 800 åskådare per match.

I tifot under herrlagets hemmapremiär kunde man beskåda ett tifo med ”Norrköpingsblaskan”. Där står det bland annat att ”Linköping ska jämnas med marken i mitten av maj”. En något udda nyhet, men det handlar om det kommande derbyt mellan Linköping och IFK Norrköping i Damallsvenskan.

Peking Fanz har tilldelats en hel långsida och en kortsida på Linköping Arena. Det är oklart för undertecknad om hemmaklubben har någon större publik vanligtvis. Nu blir det sannolikt något totalt annorlunda jämfört med en vanlig hemmamatch. För Norrköpings supportrar spelar det ingen roll att detta är damfotboll, nu ska Linköping invaderas och förstöras.

Östergötland 3: AIK får storstryk av IFK Norrköping

AIK bjöd in till premiärmatch hemma på Friends Arena på annandag påsk. Motståndaren var IFK Norrköping som på förhand tippats som ett mittenlag. Tränaren Glenn Riddersholm är av många experter ansedd som den som först får sparken under säsongen.

Det blev något av en utklassning där bortalaget vann med klara 3–0. Siffrorna kunde blivit större, men det stannade där. Den tillresta klacken med 800 Peking-supportrar firade vilt. Med två raka förluster är AIK sämre än man varit sedan 1979, ett år då man åkte ur Allsvenskan.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.