Fyra partier ligger nära riksdagsspärren i Svensk Väljaropinion, en mätning från Kantar Sifo, gjord för Ekot. Det är hälften av riksdagens partier, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Värst ser det ut för Liberalerna som hamnade på 3,5 procent. Därefter kom Kristdemokraterna som hamnade exat på gränsen, 4 procent. Därefter hamnade Miljöpartiet på 4,2 och Centerpartiet på 4,3.

Samtliga partier i mätningen:

Socialdemokraterna 37,2

Vänsterpartiet 7,8

Miljöpartiet 4,2

Centerpartiet 4,3

Moderaterna 19,5

Liberalerna 3,5

Kristdemokraterna 4,0

Sverigedemokraterna 18,1

Övriga 1,4

Undersökningen skiljer sig inte nämnvärt från den man publicerade 17 mars. Där låg Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna samtliga strax under riksdagsspärren. Bara Kristdemokraterna klarade sig då. Jämför man med mätningen i februari klarar sig alla med liten marginal förutom Liberalerna.

Liberalerna har legat under riksdagsspärren i samtliga mätningar från Kantar Sifo under 2023. Gulan Avci är partisekreterare för Liberalerna och säger till Ekot att det vore ”väldigt olyckligt om vi åkte ut, och det ska vi inte göra.”

Hon nämner sedan spurten man gjorde inför valet 2022 då man länge låg under i mätningarna inför, men sedan klarade spärren. Avci anser också att det är viktigt att visa att dem små partierna spelar en viktig roll i svensk politik.

Centerpartiets partisekreterare Karin Ernlund säger ”Vi har ju varit med om tuffa tider förut i Centerpartiet, vi är vana att kavla upp ärmarna och ta oss an svåra uppgifter”. Samtidigt är 4,3 ändå en ökning från marsmätningen då man låg under spärren på 3,8 procent.

Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, är det ovanligt att så många partier hamnar nära spärren. Han tror att det ekonomiska läget gynnar stora partier, som Socialdemokraterna. De får 37,2 procent vilket är den högsta siffran sedan mätningarna startade 2010.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.