Du som vet att uppskatta kriminalromaner som utspelar sig i det viktorianska London, världens centrum i slutet på 1800-talet, känner säkert till Anne Perry. Hennes mer än 30 romaner om arbetarklasspolisen Thomas Pitt, som dristar sig till att utreda ”fel personer” och får ta konsekvenserna, är uppskattade av många. Nu har den brittiska deckarförfattaren, som hjälpte till att slå ihjäl sin väns mamma som tonåring, gått ur tiden, 84 år gammal, meddelar The Guardian.

”Ge henne ett bra mord och en skamlig social ondska, så kan Anne Perry skriva en viktoriansk roman som skulle få Dickens att häpna”, skrev The New York Times när de recenserade Perrys bok ”Highgate Rise” (1991). Polisen Thomas Pitt försöker utreda mordet på en social reformator, samtidigt som hans överklassfru finner sig insnärjd i ett olycksbådande nät som sträcker sig från den lägsta slummen till maktens högsta positioner …

Men låt oss gå tillbaka till livet innan författarskapet tog fart. Perry, som tidigare gick under namnet Juliet Hulme, skeppades som barn till en fosterfamilj i Bahamas. Hennes föräldrar hoppades på att ett varmare klimat skulle förbättra hennes hälsa, efter att hon drabbats av tuberkulos. Några år senare återförenades familjen på Nya Zeeland, och det var då livet tog en dramatisk vändning.

På Nya Zeeland blev Juliet bästa vän med en annan tonåring, Pauline Parker. De skapade ett komplicerat fantasiliv tillsammans, som riskerade att ta slut när Juliets föräldrar höll på att separera, och hon därför skulle flytta till Sydafrika för att bo hos en släkting. För att förhindra detta kom de båda vännerna fram till att Pauline skulle mörda sin mamma, och under en promenad slog Pauline, med hjälp av Juliet, ihjäl modern med en tegelsten (det krävdes mer än 20 slag).

De ställdes inför rätta och befanns skyldiga till mord. Eftersom de var för unga för att komma i fråga för dödsstraff dömdes de till fängelse i fem år, och när de frigavs skiljdes de åt. Många år senare sa Juliet, som bytte namn till Anne Perry efter frigivningen, att vännernas förhållande var ”tvångsmässigt”.

21 år gammal drog Perry tillbaka till England och arbetade som flygvärdinna ett tag, bodde några år i USA och flyttade senare till Skottland för att bo i en liten by tillsammans med sin mor. Den blivande författaren arbetade i butik, på kontor, förmedlade limousiner och sålde försäkringar, berättar The New York Times.

Till sist gick skrivmaskinen varm, och 1979 gör Thomas Pitt entré i den första romanen The Cater Street Hangman. Den togs emot väl i USA för sin historiska miljö, fokus på sociala frågor och de en smula intrikata förhållandena mellan romanens karaktärer. Entusiastiska recensioner hjälpte till att utöka läsekretsen, men det var inte förrän många år senare som hon blev berömd också i hemlandet.

Det finns 32 läsvärda böcker i Pitt-serien som slutade med ”Murder on the Serpentine” (2016), om en gammal vän till drottning Viktoria som går en mystisk död till mötes. När serien avslutades började Perry skriva om sonen Daniel Pitt – hennes sista bok i den serien, ”The Fourth Enemy”, publicerades förra året.

1990 introducerade Perry en ny detektiv, William Monk, som levde under en tidigare period i det viktorianska London. Efter en olycka tappar han minnet – bara en sjuksköterska från Krimkriget, som senare blir hans fru, vet om hans minnesförlust. Den 24 och sista boken i Monk-serien publicerades 2018.

Hennes sista roman ”The Traitor Among Us”, den femte delen i hennes Elena Standish-serie med en kvinnlig engelsk MI6-agent och Storbritanniens framtid i centrum, publiceras i september.

Perrys kriminella förflutna avslöjades offentligt 1994, när Peter Jacksons film Svarta änglar hade premiär, med Kate Winslet i huvudrollen som den självsäkra tonårstjejen. I en senare dokumentär, Anne Perry: Interiors (2009), ursäktade sig Perry genom att säga att hon var rädd att om hon inte gick med på mordplanen, så skulle hennes förtvivlade vän ta livet av sig. Hon avslutade: ”Det är vem du är när tiden är ute som spelar roll.”