Du har väl märkt att man börjat gömma undan matvaror i livsmedelsbutikerna? På två ICA-butiker nära mig har man placerat nötköttet så att det är väl synligt för den som sitter i kassan.

På Coop på hörnet har de placerat vissa kaffesorter bakom disk. Ett tecken på att det inte är pensionärer som snattar, kokkaffet och skånerosten står nämligen kvar på hyllorna.

Men vilka är det då som snattar – eller vänta. Kan man tala om snattande? Det hörs på ordet att snatta är en ganska småskalig verksamhet. Vad vi står inför nu är stöld i mer industriell skala.

Ska vi misstänka gäng från förorterna?

Romska kvinnor med kjolar vida som en fullt utvecklad fallskärm?

Se där två teorier som är i omlopp.

Ingen har dock ännu lanserat teorin om att det rör sig om hårt arbetande ensamstående tvåbarnsmammor. De har ju ofta en knepig ekonomi, milt uttryckt. Men de verkar ha lite för mycket moral för att stjäla sig ur problemet.

Såvida de inte bor på Södermalm i Stockholm.

Kan det vara på det viset att ensamstående mammor på Södermalm har det så sanslöst svårt att få det att gå ihop att de bara måste stjäla blodpudding till ungarna?

Nyligen dömdes nämligen en sådan mamma till 21 800 kronor i böter för att ha snattat varor för 381 kronor på ICA på Magnus Ladulåsgatan.

Ganska saftiga böter. Men eftersom den här typen av böter baseras på inkomst så blev det ovanligt högt för ett snatteri, det är inte en hemlös pundare som varit i farten. I det här fallet har tjuven en årsinkomst på 548 000 kronor och bor i en lägenhet vars marknadsvärde är cirka tio miljoner kronor.

Den skyldiga är Jenny Nordlander, en maktfaktor i de svenska medierna sedan länge.

Numera är hon redaktionschef på produktionsbolaget Filt, vilket innebär att du med största säkerhet lyssnat på program vars skapande hon basat för. Filt gör till exempel för SR:s räkning programmen Stil, Kropp&själ, Kaliber i P1, och en radda program för P3.

Bland kunderna finns också Spotify och Nobelmuséet.

Så även om Jenny tjänar bra på att fylla dina öron, tömmer hon diskarna på ICA.

Kanske är det ett uttryck för att hon vantrivs på jobbet?

Jenny blev omtalad när hon som chefredaktör för Nöjesguiden körde ut en platsannons där hon undanbad sig vita män som sökande. Svarta, bruna, röda och gula fick däremot gärna söka tjänsten.

Men nu sitter Jenny själv som näst högsta chef i företagsledningen på Filt där alla utom en utgörs av väldigt vita män. Undantaget är en vit kvinna.

Kanske kom sig snatteriet av att Jenny var på väg till jobbet och kom att tänka på den icke-inkluderande, blekvita omgivning som väntade henne på kontoret. Hon behövde tröstäta, få något snabbt i magen, och slank in på ICA och snattade.

Men varför betalade hon inte?

Skärp er, det fattar ni väl. Jenny är uttalat södervänster. Tror ni hon tänker gynna en ICA-handlare, en varelse som enligt mytologin på söder kommer till genom att Krösus Sork antar mänsklig form.

Ständigt toppjobb

Jag minns att jag läste Jennys bok Mellan raderna 2018. Den fick extremt mycket uppmärksamhet, och handlade om hur sexistisk mediebranschen är och hur svårt det är för kvinnor att skaffa sig en position, Jenny sade sig utgå från sina egna erfarenheter.

Jag hade lite svårt att förena hennes CV med hennes beskrivning om hur svårt det var för kvinnor i mediebranschen. Hon har varit:

• Reporter, redaktör, krönikör på DN

• Programledare på Aftonbladet TV
• Chefredaktör Nöjesguiden
• Programledare för Kulturnyheterna i Svt
• Redaktionschef Filt
Jag är väl heller inte riktigt säker på att Jenny kan betecknas som ensamstående tvåbarnsmamma. Hon har förvisso två barn – tillsammans med rapparen Adam Tensta. Enligt vad deras omgivning säger är de definitivt fortfarande ett par.

Dock inte enligt uppgifterna till skattemyndigheten, där ser man att Jenny bor ensam i tiomiljoners-lägenheten. Men det kan vara ekonomiskt lönsamt att skriva sig på två ställen, och som vi sett är Jenny om sig och kring sig när det gäller den egna plånboken.

Adam och Jenny blev ett par efter det att hon intervjuat honom för Nöjesguiden. Ur förhållandet föddes också Nöjesguidens uppmärksammade temanummer om rasism riktad mot invandrare. Man undrar hur Jenny upplevde omvärlden när rapparen Henok Achido sedan gick till attack mot Adam och i en låt kallade denne ”husneger” som ”knullade hela Nöjesguidens redaktion”. Henok tyckte liksom inte att svarta ska skaffa barn med vita, och det hjälpte inte att Adam Tensta bara är halvsvart (mamman är finsk).

Man kan utrycka det som att äktenskapet innebar att Jennys cred på Söder ökade – medan Adams minskade i Tensta.

Henok kallade också Adam för ”bög” vilket satte fart på gamla rykten om hur mycket tid av sin ungdom Adam tillbringat på Patricia, partybåten man inte vill bli sedd på om man ska bli stor i orten.

Men tillbaka till snattandet – kanske har Jenny indoktrinerats till att tänka att att det är rätt att stjäla av en annan söderbo – den kände vänsterpartisten Dror Feiler. Förutom att spela saxofon och ägna sig åt konst har han kandiderat till riksdagen för sitt parti, han har dessutom hunnit med att snatta, minst lika länge som han varit politiskt aktiv.

I december 2021 dömdes Feiler för sju fall av snatteri på den Coop-butik där han varit stamkund i 25 år. Han fick böta 3200 kronor.

I rätten försvarade sig Feiler med att han varit stressad och glömt scanna varorna, något som tingsrätten inte fäste någon större vikt vid eftersom övervakningsfilmerna visade en Feiler som var lugn och metodisk i sitt stjälande. Han tog två varor, men scannade bara en.

I förhör har personal i butiken förklarat att de sett Feiler snatta redan för 25 år sedan.

Men det kan vara så att Feilers metodiska stjälande i en Coop-butik beror på att han har ett horn i sidan till kooperationen. I en intervju har han berättat om sin barndom. Han växte upp på en råkommunistisk kibbutz i Israel, och kibbutzen fick inte sälja sin varor genom den socialdemokratiskt kontrollerade kooperationen, vilket skapade problem för kibbutzen. Och vi som mött Feiler vet hur långsint han är.

Jennys karriär kommer säkert inte att påverkas av snatteriet, Filt lägger en filt över det hela. Jag tror inte de kommer att göra ett Kaliberprogram om problemet med butiksstölder.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!