Främlingsfientlig eller en fyr för yttrandefrihetens varma ljus? Åsikterna går minst sagt i sär om Carola Häggkvists uttalanden i en intervju, där hon uttryckte förtvivlan över Sveriges utveckling.

Det hela började med att Carola Häggkvist gav en intervju till Kristina Lindh i SvD. Förutom tillbakablickar på hennes karriär och uppväxt diskuteras även politik och samhällets utveckling. Häggkvist stod 2015 på Medborgarplatsen i Stockholm och talade till stöd för migranter som anlänt till Sverige under det årets stora flyktingkris.

Men i nutid är hon mindre optimistisk till utvecklingen.

Jag tycker inte man kan säga ”kom och lev som ni vill i vårt land”. Det är inte fegt att värna Sveriges traditioner och sjunga ”Den blomstertid” på skolavslutningarna. Ibland blir jag helt förtvivlad över utvecklingen. Vi ser ju resultatet, säger hon.

På frågan ”i form av vadå” svarar hon:

I form av skjutningarna. I form av polisen som bara ropar på hjälp. Vi släpper in och ska vara snälla mot människor som har en helt annan ideologi, där det till och med står i deras skrifter att det är okej att ljuga för otrogna. Nu är vi inne på riktigt tuffa puckar men så är det. Det är därför Iran ser ut som det gör i dag. De säger ”vi dödar inga”. Det gör de visst. De har förvridit sanningen.

Lindh frågar då om inte resonemanget skulle kunna kallas främlingsfientligt. På det svarar Häggkvist nej, men påpekar att det finns en anledning till att det finns nationer och landsgränser. Världen är inte fullkomlig, säger hon, olika kulturer har olika sätt att se. ”Människan har det i sig att roffa åt sig”.

Hon säger också att ”är det någon som är öppen för främlingar så är det jag”. Men att man ”måste vara vis i det hela”.

Reaktionerna

Intervjun fick stor spridning och många gav sina kommentarer, både i tidningar och sociala medier.

Alex Schulman var kritisk till Häggkvist uttalanden. I en krönika i DN skrev han bland annat: ”Carola låter som Jimmie Åkesson”. Även om han kallade henne naiv tillade han: ”Men att det är ett främlingsfientligt uttalande kommer vi inte ifrån”.

Kollegan på DN, Kristina Lundquist, gick hårdare fram och skrev: ”Är inte jätteförvånad att en person med bakgrund i Livets ord kommer ut som muslimhatare, det är helt i linje faktiskt.”

Häggkvist fick dock stöd av Robert Hannah, Liberal riksdagsledamot och vice ordförande i Kulturutskottet. I ett inlägg på Twitter skriver han:

Det här att vänstern ska gå på personangrepp så fort en känd person eller politiker uttrycker något vettigt inom integrations- och migrationspolitik kommer inte tysta debatten längre. Kan tänka mig gå på en konsert med Carola bara för att stötta det fria ordet!

En annan som var mycket nöjd med Häggkvists uttalanden är Luai Ahmed, skribent på Bulletin. I en krönika skrev han: ”Må detta leda till att fler artister och konstnärer vågar släppa sargen och bryta sig loss från vänsterns förkvävande åsiktskonformitet.”

Ursäkten?

Häggkvist har nu skrivit och förklarat mer om uttalandena i intervjun. På Instagram skriver hon att hon är ”uppriktigt ledsen över att en del av mina ord i artikeln på något sätt sårat människor”. Hon skriver också att ”det verkar som att vi människor har svårt att se nyanserna i de olika frågor vi tror vi har svaren på”.

Hon påstår att intervjun skulle handla om hennes 40 år som artist, men i stället blev en utfrågning och personlig tro, religion och samhällsfrågor. Hon tar inte tillbaka något hon sagt.

Enligt Expressen hade dock reportern Kristina Lindh inte avtalat om att ha någon specifik vinkel på artikeln, med Häggkvist eller hennes PR-bolag. Hon fick läsa texten i sin helhet innan publicering och vissa korrigeringar och kompletteringar gjordes.

Robert Hannah är lika välvilligt inställd till Häggkvist även efter det nya inlägget. I ett inlägg på Twitter skriver han:

Det verkar som att vi människor har svårt att se nyanserna i de olika frågor som vi tror vi har svaren på

Så skriver Carola idag om rasismanklagelserna. Hon har rätt igen. Det går inte att få ordning på segregation och gängvåldet utan ett öppet och ärligt samtalsklimat!

Men Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn, är mindre glad och skriver i en kolumn i Aftonbladet:

Det spelar ingen roll att Carola älskar att hänga i Husby, har huserat flyktingar och sjunger till stöd för Irans kvinnor. När hon pratar om svenskar med invandrarbakgrund som glupska främlingar som saknar både vett och etikett så är hennes fina engagemang en försvårande, inte förmildrande, omständighet. Det är inget carte blanche. Själv tror hon att det är precis tvärtom eftersom hon i ett Instagram-inlägg där hon ber om ”ursäkt” inleder med att tacka för stödet från de som verkligen känner henne. De som vet att hon ALDRIG skulle uttrycka sig på ett rasistiskt sätt.

Pozar säger också att ”hastigheten med vilken normaliseringsprocessen kring vad som är rimligt och normalt att säga om sina medmänniskor gör att den godaste av själar kan tappa fotfästet”.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.