Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Xi Jinping i Peking. På vägen hem intervjuades han och sade att Europa bör bli ett tredje maktcentrum. Inte bra att vara en amerikansk vasallstat, utan strategisk autonomi är att föredra för Europa. Han varnar också för att bli indragna i konflikten mellan Kina å ena sidan och Taiwan och USA å andra sidan.

Kritiken mot Macron lät inte vänta på sig. Uttalandena kom under en intervju på flyget hem från statsbesöket i Kina, något vi rapporterat om i det senaste Ukraina-svepet. Enligt Macron borde Europa vara en tredje makt i världen, tillsammans med USA och Kina. Detta är i sig en del av hans långsiktiga mål om så kallad strategisk autonomi för Europa, skriver The Guardian. Det handlar om att undvika att bli beroende militärt eller ekonomiskt.

Det som främst väckt reaktioner är hans uttalanden om Taiwan. Där sade han att ”vi européer” inte hade något intresse av att trissa upp konflikten (mellan Taiwan och Kina). Det värsta som kan hända är om Europa följer i USA:s ledband i den frågan. Det vore en fälla, sade han, nu när Europa utvecklat mer autonomi sedan pandemin.

Om situationen trappas upp kring Taiwan skulle Europa ”inte ha tid eller pengar att finansiera vår egen strategiska autonomi och vi skulle bli vasaller, men om vi fick några år på oss skulle vi bli ett tredje maktcentrum (i världen).” Frågan om strategisk autonomi är ni vida accepterad, enligt Macron, och det har aldrig varit en sådan acceleration av europeisk makt.

Macron sade också att det finns en risk att vara för beroende av den amerikanska dollarn. Han förespråkade också det europeiska försöket att matcha IRA (USA:s inflationsminskningslag) med en egen lag, och att producera mer egen miljövänlig teknik och öka produktionen av råvaror. Han menar också att han möte med Xi har varit effektivt i försöket att få Kina mindre underdåniga mot Ryssland gällande kriget i Ukraina. Hans målsättning var att hitta gemensamma riktlinjer gällande kriget.

Enligt tidningen Politico har delar av intervjun tagits bort av Macrons stab, där han ännu mer öppet talade om Taiwans och Europas strategiska autonomi. Från flera håll har kritik inkommit mot Macrons uttalanden.

En ledarkrönika i The Wall Street Journal menar att Macrons uttalanden underminerar amerikanskt och japanskt motstånd mot Kina i västra Stilla havet. Dessutom ger man kraft åt amerikanska politiker som vill minska USA:s inflytande i Europa.

Senator Marco Rubio, republikan och förlorande primärvalskandidat 2016, menade att det kanske är lika bra att USA koncentrerar sig på Taiwan. Och lämnar kriget i Ukraina åt Europa att lösa själva. Ledamöter i EU-parlamentet har påpekat att Macron talar för Frankrike och inte EU som helhet.

Kinas militärövning

Samtidigt har Kina under påskhelgen utfört en tre dagar lång militärövning runtom Taiwan. Dessa sägs vara som ett svar på att Taiwans president Tsai Ing-Wen fick besök från USA förra veckan, då Representanthusets talman Kevin McCarthy var på besök.

Tolv stridsfartyg och 91 militärflygplan från Kina sågs utanför Taiwan, skriver TT. Dels kom flygplan från hangarfartyget Shandong, och simulerade anfall. Enligt kinesiska medier handlade det om att öva på att omringa ön och upprätta en luftblockad. Övningen ska ha varit lyckad.

Taiwan har svarat med att man aldrig kommer slappna av i förberedelserna för att stärka sin militära förmåga.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.