Vi ser den lille pojken närmar sig Dalai Lama på scenen. Pojken frågar om han kan få en kram. Det beviljas nådigt av Dalai Lama. Men Dalai Lama vill ha mer. Han vill ha en puss. Pojken verkar inte tilltalad av tanken, men det bryr sig inte Dalai Lama om, han greppar pojkens haka, drar honom till sig och ger pojken en kyss på munnen.

Men Dalai Lama är inte nöjd. Han vill fortfarande ha mer.

Han ber pojken suga på hans tunga.

Över hela världen äcklades många av Dalai Lamas beteende, och de i hans stab som hanterar 87-åringens twitterkonto gick snabbt ut och krishanterade, och förklarade att: “Hans helighet vill be pojken och hans familj om ursäkt”.

De 19 miljoner följarna av kontot fick också veta att Dalai Lama “ofta retas med människor som han möter på ett oskyldigt och lekfullt sätt”.

Det är nog tämligen säkert att rätt få som sett filmen tycker sig se något oskyldigt och lekfullt.

Möjligen kommer tidningen ETC att försvara Dalai Lama. Dess nya kulturredaktör Martin Aagård har tidigare förklarat för oss att:

”Vår behov av flintskalliga farbröder som säger kloka saker är omättligt”.

Ser vi nu ändå slutet på Dalai Lamas popularitet i västvärlden?

Var inte så säker på det. Han har haft en märklig förmåga att betraktas som en vis man som man bör lyssna på, och han fick också Nobels fredspris 1989.

Till de trogna beundrarna av Dalai Lama hör filmstjärnorna Richard Gere och Sharon Stone. En del räknar även Steven Seagal dit, men det är inte riktigt rätt. Seagal är så mycket mer än en beundrare. Han har inom den tibetanska buddhismen upphöjts till ”tulku”, en lama inom den tibetanska buddhismen som medvetet väljer att återfödas om och om igen på jorden, för att hjälpa oss andra. En del hävdar att Seagals upphöjelse mer är en fråga om de donationer han gjort än följden av uppnådd och visad vishet.

Betalar en rejäl peng

Man kan fundera varför så många vördar Dalai Lama. I Sverige har genom åren tusentals personer betalat en rejäl peng varje gång han dyker upp här för att ge råd om hur vi bör leva våra liv. Så ser det ut i hela västerlandet.

Annars är ju många misstrogna mot predikanter – det vill säga om de är kristna och anser att de har kontakt med Gud, eller om de talar i tungor eller anser sig kunna hela och bota.

Men när det dyker upp en man som av sig själv och sina följare anses vara den för fjortonde gången återfödda Avalokiteshvara – då fylls seminariesalar och arenor.

På något sätt antas alltid religioner från österlandet bära på en massa visdom vi i västerlandet inte har tillgång till. Här kan vi också hitta en av förklaringarna till de senaste 20 årens svenska invandringspolitik.

Vad är då kärnan i Dalai Lamas budskap?

Den kan väl sammanfattas med de inledande raderna i Bobby McFarrins hit ”Dont´t worry, be happy”:

”Here’s a little song I wrote

You might want to sing it note for note

Don’t worry, be happy

In every life we have some trouble

But when you worry, you make it double

Don’t worry, be happy

Don’t worry, be happy now

Låter det vanvördigt att jämföra den trudelutten med Dalai Lamas budskap? Låt oss lyssna på Dalai Lamas egna ord:

”Ilska gnager sönder din hälsa. Den gör oss fysiskt sjuka och botar aldrig problemet.”

”Ju mer stillhet som råder i ditt sinne, desto lyckligare kommer du att vara, ju lugnare vi är, desto större är vår förmåga att leva ett lycklig liv”.

Inte så där värst djupsinnigt kanske, och nog är väl ändå McFarrins låt lite mer uppiggande än Dalai Lamas ord?

Veligt vägra vara vred?

Dessutom skiljer aldrig Dalai Lama på olika sorters vrede.

Vrede mot att man är orättvist behandlad eller rentav förtryckt är definitivt skadlig för din kropp och själ om du inte gör något åt vreden. Då fräter den sönder dig.

Vrede som gör att du tar tag i det som gör dig förbannad, innebär däremot att du kanske kan bli fri från det som gnager dig.

Men det senare alternativet är inte möjligt enligt Dalai Lama, det gäller alltid att försöka förstå sin fiende – varför vill han mig ont? Och när man förstått det så öppnas vägen till inre frid för en själv. Dåvarande rikspolischefen Dan Eliassons ord om att man måste föreställa sig de trauman en våldsam vettvilling genomgått under sin uppväxt var ett uttalande i Dalai Lamas anda.

Kan verka lite världsfrånvänt för den som är på väg att bli rånad eller överfallen på annat sätt.

Och hur kan det komma sig att Steven Seagal upphöjts till lama inom den tibetanska buddismen? Hans filmer tyder på att han snarare förordar att den bästa lösningen när man känner vrede är att slipa sina knivar och ladda upp med några extra magasin till sin automatkarbin.

Men outgrundliga är den tibetanska buddhismens vägar – kan det bero på att den är uttryck för ett mycket komplext tänkande? Dalai Lama själv hävdar att han ingår i en buddistisk tradition som är den mest intellektuella grenen av buddhismen.

För att det ska bli lättare för oss vanliga människor att förstå hans budskap brukar han mycket ofta peppra sin föreläsningar med skämt, som han skrattar högt åt när han dragit dem.

Som det här till exempel:

”En munk är ute och promenerar och ser en man som sitter och mediterar vid sidan av vägen. Munken frågar mannen vad som är föremålet för hans meditation. ”Tolerans”, svarar mannen. Den snabbtänkte munken svarar: ”I så fall ät skit”. Då svarar mannen: ”Ät skit själv”. Detta visar att kunskap är oanvändbar om den inte används i det dagliga livet”.

Förstod du något?

Blev du klokare?

Publiken rapporteras i alla fall ha skrattat ikapp med Dalai Lama när anekdoten var berättats färdigt.

Det kan varit så att publiken skrattade för att den var nervös över att inte förstå. Vem vill väl verka dum när någon som återfötts för fjortonde gången drar ett skämt?

Dalai Lama skrattade antagligen åt att publiken skrattade. ”Suckers”, tänkte han. Kanske såg han den lille pojken som ville ha en kram som en av dessa suckers, och tänkte att jag ska använda min kunskap i det dagliga livet.

Anekdoten ovan är också intressant för att den kretsar kring ätandet av skit.

Länge tillhörde det den religiösa tibetanska traditionen av hävda att en lamas skit och urin hade heliga och läkande egenskaper.

Forskningsresanden i Tibet rapporterade om det, innan landet blev minst sagt svårtillgängligt efter den kinesiska ockupationen. En lamas hjärna ansågs också vara speciellt lämplig att äta, men den fick förstås bara förtäras efter lamans död, och då av andra lamor.

Journalister som besökte Indien – och det samhälle som uppstått kring Dalai Lama efter det att han gått i exil undan kinesisk förföljelse – rapporterade på 1990-talet att man torkade och sålde Dalai Lamas avföring i form av små kulor. Postorderverksamheten till länder i västvärlden sades vara lukrativ.

Numera förekommer inte sådan kommers hävdar representanter för den tibetanska exilregeringen, men påpekar att det alltid finns ”buddhistiska utbrytargrupper” som kanske ägnar sig åt sådant.

Var de får sin avföring från är dock oklart.

Men nu kanske jag inte ska skriva mer kritiskt om Dalai Lama, utan betänka hans ord om att:

”Om du kommer på dig själv med att förtala någon då ska du föreställa dig att du har munnen fylld med skit. Det kommer snabbt att lära dig av med den ovanan”.

Fast – på tal om ovanor. Dalai Lama anser att onani, anal- och oralsex är förbjudna aktiviteter, däremot bejakar han samkönade äktenskap.

Jag har ingen aning om hur han får ihop det – men det kan bero på att jag missade chansen att på 1990-talet beställa några små bajskulor från Indien, och därmed inte blev klokare.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.