Just nu sker en protest bland företag inom detaljhandeln. Stadium går i främsta ledet för att få fram en översyn av hyresmodellen. Hyrorna höjs enligt index som följer inflationen, det kan alltså bli höjningar om 20 procent i år och 2024. Enligt Stadiums bolagsjurist Johan Reberg kan det bli en uppräkning med 10,9 procent 2023, men det är ”inte marknadsmässigt i rådande läge”, säger han till SvD. För att tvinga fram nya förhandlingar har man sagt upp uppåt 40 av totalt 140 hyreskontrakt i Sverige.

Över landet är det många butiksägare som är arga. De väntade hyreshöjningarna kommer samtidigt som kunderna minskat sitt shoppande. Andra kostnadsökningar är till exempel nya löneavtal.

Elisabet Elmsäter Vegsö är näringspolitisk expert på Svensk Handel, som säger att man varnade redan förra hösten för att hyreshöjningarna inte kommer bära sig. Nu blir det omförhandlingar i stället.

Hela branschen är involverad, även stora kedjor som Ica, Kappahl och Stjärnurmakarna. Pressen kommer också från e-handel och pandemin där köpmönstren förändrades. H&M stängde sin flaggskepsbutik på Hamngatan i Stockholm av just den anledningen, att kunderna har andra köpvanor.

Marknaden för butikslokaler är nu fylld av tomma lokaler. Sökningarna efter nya lokaler har minskat med en fjärdedel på ett år på annonssajten Objektvision. Utbudet är det största på 2000-talet.

Reberg på Stadium menar att marknadshyrorna inte bör vara högre än 2016. Han vill att hyresnämnden prövar vad en marknadshyra är. Indexeringssystemet är föråldrat och tar inte hänsyn till utbud och efterfrågan, menar han. Det ursprungliga syftet var att möjliggöra fleråriga hyresavtal och få kostnadstäckning för el och värme, men det betalas numera separat.

Svensk Handel säger att 3 000 butiker riskerar konkurs eller rekonstruktion, speciellt inom kläd- och skohandel.

Just i detaljhandeln ser det dystert ut. I mars gick 79 företag i konkurs, en ökning med 27 procent jämfört med samma månad i fjol, skriver Market. Inflation och ränteläge pressar företag och hushåll, säger Johanna Blomé som är ekonom på UC, Upplysningscentralen.

Hon tror också att situationen kommer eskalera, med fler varsel och konkurser. Speciellt om vi går in i en lågkonjunktur.

Antalet konkurser under januari till mars är 39 procent fler än samma period i fjol. Och antalet nystartade företag är det lägsta i branschen på ett decennium. Även hotell- och restaurangbranschen är hårt drabbade. I sju av tio delbranscher som UC mäter ökade konkurserna.

Blomé varnar också för en negativ lönespiral, om marknaden tvingas höja löner för att möta ökade kostnader för hushållen. En mer långvarig kris kan då bli verklighet, även uthålliga och välmående företag kommer drabbas.

I fjol gick Indiska i konkurs, ett livsstilsföretag inriktat på design, mode och accessoarer. Men konkursboet köptes av Färna Invest AB med finansmannen Gerald Enström som delägare. Under 2020 gick klädkedjan G-Star Raw i konkurs, 12 butiker stängde och 80 personer blev av med jobbet.

En annan kedja som gick i konkurs under pandemins första år är klädkedjan Joy, ett dotterbolag till MQ. MQ själva gick i konkurs samma år, men köptes upp av finansmannen Mats Qviberg.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.