Monica Hansson dömdes att betala 180 000 kronor i kvarvarande hyra och rättegångskostnader av tingsrätten i Blekinge. Anledningen var att hon hyrde ut sin lägenhet i andra hand, men hyresgästerna vägrade lämna på avtalat datum. De beställde hem knark till Hansson nya adress, polisen sa till henne att inte befinna sig i området kring den uthyrda lägenheten. Nu går fallet till högsta domstolen, efter att ha blivit nekat i hovrätten. Vid en fällande dom kan det i praktiken bli fritt fram för andrahandshyresgäster att byta lås på bostaden och vägra betala hyra.

Rebecka som hyrde lägenheten av Hansson i andra hand tog in ”socialt utsatta” personer i den. Man bytte lås, installerade övervakningskamera och orsakade skador i lägenheten som gjorde att den fick renoveras. Först ett halvår efter utsatt datum kunde hyresvärden få tillgång till den igen.

Hanssons juridiska ombud Anders Björngreen säger till Hem & Hyra att Högsta domstolens besked är en lättnad för henne. Hon har gjort allt hon kunnat, säger han, och har haft det tufft som ensamstående mamma och med en skuld på 180 000 hängande över sig.

Dessutom anser han att det prejudicerande i målet nu blir intressant. Om Hansson fälls även i Högsta domstolen kan det vara fritt fram för andrahandshyresgäster att byta lås och vägra flytta. Utan att betala hyra varken till hyresvärden eller till förstahandshyresgästen. Något som skulle vara absurt, enligt Björngreen.

Fallet i tingsrätten

Monica Hansson hyrde en lägenhet av hyresvärden Victoria Park i Karlskrona. Hon hade avtalat att säga upp hyresavtalet 20 december 2020 och flytta ut senast 31 januari 2021. Hansson hyrde ut sin lägenhet i andra hand.

Men dessa andrahandshyresgäster vägrade lämna bostaden 31 januari 2021 och Hansson kunde inte längre komma in i lägenheten. Frågan i tingsrätten gällde om Hansson var skyldig hyresvärden pengar för den tid som de inte kunde använda lägenheten till uthyrning.

Victoria Parks stämde därför Hansson på hyran för månaderna januari – augusti 2021, sammanlagt 62 424 kronor. Enligt hyresvärden var det Hanssons skyldighet att se till att lägenheten var tillgänglig som avtalat.

Man menar också att uthyrningen i andra hand skedde utan erforderligt tillstånd och att Hansson inte vidtagit åtgärder för att avhysa andrahandshyresgästerna.

Hyresvärden uppmanade Hansson att medge en handräckning, avseende sig själv, för att Kronofogden skulle kunnat gå in och göra en avhysning. Men hon ville inte själv påbörja en avhysning mot sig själv som innehavare av förstahandskontraktet, eftersom hon då skulle få en anmärkning hos Kronofogden.

Enligt Hansson är andrahandshyresgästerna att betrakta som husockupanter. Hon menar därför att hon fullgjort avtalet med hyresvärden. Hon upptäckte att andrahandshyresgästerna sysslade med olaglig verksamhet och kontaktade hyresvärden.

Då kom man överens om att säga upp kontraktet och syftet var att hyresvärden skulle kunna avhysa andrahandshyresgästerna. Eftersom andrahandskontraktet skulle löpa ut samtidigt som Hanssons kontrakt.

Hansson försökte förmå andrahandshyresgästerna att flytta, men då fick hon narkotika skickad till sin nya adress. Polisen varnade henne för att gå nära lägenheten eller personerna som befann sig där. Att hyresvärden själv inte försökt avhysa ”ockupanterna” har gjort att skadan blivit värre, menade Hansson. I stället väntade man till att de gav sig av självmant.

Ord står mot ord gällande om hyresvärden godkänt en andrahandsuthyrning. Inte heller anser värden att man, som Hansson påstår, erbjudit Rebecka att ta över Hanssons kontrakt.

När ”ockupanterna” en dag försvunnit var man tvungna att renovera lägenheten på grund av skadegörelse som uppstått. Den var klar att hyras ut igen 1 oktober 2021.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.