Trots flera tappra försök att ta sig tillbaka in i politiken har pedofilsvärmaren Fredrick Federley inte riktigt lyckats. Nu verkar han istället satsa på kultur, och har en plats i ledningen för Dala-Floda operafest, ett projekt som ska ”föra ut operan till folket”. Fredrick ingår i styrelsen, där han är sekreterare. Ordförandeposten är dock vakant så man kan ha sina aningar om vem som styr verksamheten.

Fredrick dök också upp på en vernissage i mitten på mars och utställaren Irmeli Krans uttryckte sin stor glädje över att just Fredrick infann sig.

Irmeli Krans – eller Kransdraken eller Mingeldraken som hon också kallar sig när hon designar smycken eller ordnar fester genom något av sina två företag – brukar gärna skryta med sina 30 år inom poliskåren, vilket framgår av hennes presentation av sig själv:

”Efter att ha gått polisutbildningen 1988 och utrett allehanda brott för att sedan undervisa på Polishögskolan har jag efter att ha varit utredare och teamledare på Närpolisen Klara i samband med omorganisationen landat på Norrmalmspolisen. Vi är en en grupp individer med olika utbildningsnivåer, kompetenser och erfarenheter där jag har den längsta tiden inom polisyrket.”

Man kan ju undra varför Krans upprätthåller sin vänskap med Federley. Är det en slags avhopparverksamhet organiserad av polisen, en möjlighet till rehab för personer som liksom Federley varit tillsammans med pedofiler dömda för våldtäkt?

Vi får anta att det helt enkelt rör sig om gamla vänskapsband mellan kriminalinspektör Irmeli Krans och Fredrick Federley, band som är så starka att de inte klipps på grund av den kärleksaffär Fredrick hade med en man som var dömd för grova våldtäkter på barn.

Irmeli Krans upprätthåller många i sammanhanget intressanta vänskapsrelationer, och genom åren har hon byggt upp ett mycket omfattande nätverk bland kulturarbetare, politiker, och journalister. Det har säkert spelat roll att hon varit aktiv socialdemokrat, suttit i styrelsen för s-föreningar i Stockholm, och även fick ansvaret för ungdomspanelen under s-kongressen 2009 då ungdomsfrågorna stod i centrum.

Hon har även haft förtroendeposter i Svenska Kyrkan – men hennes engagemang inskränker sig inte till Sverige utan hon har också varit styrelseledamot i European Gay Police Association. Hennes kurser på Polishögskolan hade ofta som tema feminism och hbtq-frågor.

Krans blev därför snabbt den sortens polis som blev populär hos den nya tidens socialdemokrater, och har synts i sällskap med bland annat Mona Sahlin, Thomas Bodström och Claes Borgström. Inte bara i mer allvarliga sammanhang som konferenser och seminarier utan också på grund av sitt ordnande av mingel, fester och andra tillställningar, som när Krans ordnade en tillställning med sminkning, massage och tandblekning för att hälsa ”kvinnovåren”; där dök Ardalan Shekarabis hustru Therese upp för att få bli uppiffad. Om hon gjorde det på grund av s-kontakter eller för att Irmeli liksom Therese är polis vet vi inte. Allt smälter ihop i de här kretsarna.

INTE IGÅR. En uniformerad Irmeli Krans hemma på Södermalm

Irmeli Krans nätverk har inte påverkats av det dåliga rykte hon skaffat sig genom sitt agerande i fallet Julian Assange.

I sin bok Fallet Julian Assange redogör FN-rapportören Nils Meltzer för Krans insats i den processen.

Två kvinnor, Anna Ardin och Sofia Wilén, dyker upp hos polisen efter att de haft sex med Assange och kräver att polisen ska få Assange att göra ett hivtest. Kriminalinspektören Irmeli Krans upprättar en polisanmälan om våldtäkt tio minuter innan förhöret med Sofia ens påbörjats. Hon verkar inte bara kunna utreda brott, tillverka smycken och ordna fester – hon är synsk också. Eller så ville hon bara från början vrida det hela till att bli en fråga om våldtäkt.

Och där inleds Julian Assanges mer än tioåriga elände, som flykting på en ambassad och senare i brittiskt förvar, hotad av utvisning till USA.

Problemet är inte bara att Krans den gången skapar ett förhör som inte ägt rum, och ett brott som ingen av anmälarna hävdat skett – det är också att hon sedan gammalt är god vän med den aktiva socialdemokraten Anna Ardin – och befinner sig därmed i en klar jävssituation som hon inte bryr sig om.

Man får förstå Fredrick Federley om han hoppas på att Irmeli Krans med hjälp av sitt nätverk ska få honom accepterad igen. Hon verkar inte bry som om vad som är tillåtet eller möjligt. Eller rättfärdigt.

Hur långt tillbaka i tiden sträcker sig Krans och Federleys vänskap?

Svårt att säga.

Själv gissar jag att de träffades 2007 på Gotland, på premiären för Feber, den första queerklubben på ön.

Vem som startade klubben?

Anna Ardin.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!