En ny folkräkning ska genomföras, Skatteverket får ytterligare 500 miljoner kronor och påbörjar en översiktsutredning snarast. I höstbudgeten fick man 75 miljoner för ändamålet. Syftet är att ta reda på hur många som befinner sig i landet illegalt. I riskområden kan det bli fråga om dörrknackning, för att verkligen ta reda på att rätt personer bor på en adress.

Regeringen avsätter 500 miljoner kronor för en ny nationell folkräkning. Den första genomfördes 1749 och den senaste 1990, för 33 år sedan. Syftet är främst att hitta personer som befinner sig illegalt i landet, skriver SVT Nyheter.

Förslaget presenterades på en presskonferens där finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Jimmie Åkesson (SD) deltog. Åkesson är inte minister men partiledare och del av Tidö-avtalet.

Skatteverket ska senast i september komma med en lägesbild, redovisa för vilka som befinner sig i landet. Svantesson säger till SR att Skatteverket får nya verktyg för att genomföra en folkräkning. Det kan bli tal om samarbete med andra myndigheter som SCB, Migrationsverket och Polisen.

Om människor inte är medgörliga, som riskområden, kan det bli fråga om dörrknackning. Då kontrollerar myndighetspersonal att det är rätt personer som bor på adressen.

I en intervju med partiets mediekanal Riks säger Åkesson att ”vi har väldigt dålig koll på hur omfattande det så kallade skuggsamhället är. Hur många har del av välfärden, som de inte har rätt till, frågar han sig. Man ska vidta åtgärder mot folk som befinner sig illegalt i landet och som har felaktiga bidrag, exempelvis.

Kostnaden om en halv miljard är enligt Åkesson väldigt värt det, med tanke på kostnader för felaktiga bidrag, brottslighet och liknande. Han anser också att det är viktigt att hålla ordning och reda i Sverige, men att inte alla partier tycker likadant. Skatteverket har i praktiken redan påbörjat arbetet, efter direktiv i höstbudgeten. Då avsattes 75 miljoner kronor för ändamålet.

På frågan om vad som händer om någon inte öppnar när Skatteverket knackar på säger han att lagrummet redan ger utrymme för andra metoder

Boel Godner (S) är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Hon välkomnar en ny folkräkning. Framför allt anser hon att människor inte ska utnyttjas på en svart bostadsmarknad, något man har problem med i Södertälje. Från Godners kommun har man drivit frågan om folkräkning i flera år.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.