Ska Charles Bronson (nej, inte den Charles Bronson) till slut bli frigiven? Storbritanniens våldsammaste fånge vill ut

”Du har varit min bästa gisslan någonsin, du är den ende som inte skitit på sig”, sa fängelsekonstnären till sin konstlärare, som vid ett tillfälle kom med försiktig och konstruktiv kritik.

En av Storbritanniens mest ökända brottslingar har attackerat både fängelsepersonal och fångar, tagit gisslan och iscensatt protester. Efter ett väpnat rån 1974 har han tillbringat nästan ett halvt sekel inlåst på grund av det omfattande våld han gjort sig skyldig till i fängelset. Nu, 70 år gammal, är hans önskan att till sist bli frigiven, och få leva resten av sitt liv fredligt i en husbil vid havet med två hundar, och sälja sina målningar. Kan det bli verklighet?

Han är en av de fångar som suttit längst i fängelse, ofta i isoleringscell. På grund av personalbrist är det sedan en tid inlåsning i cellen 23 timmar per dygn som gäller, och en timme för träning eller andra aktiviteter. Bortsett från några korta perioder i frihet har han tillbringat större delen av de senaste 48 åren bakom lås och bom. Nu får han sitt fall prövat offentligt.

Förhandlingarna om hans eventuella frigivning påbörjades i måndags, och Bronson, som numera egentligen heter Charles Salvador efter konstnären Salvador Dali, deltog i samtalen via videolänk. Frivården, en panel av juridiska experter, psykologer och kriminalvårdare, granskar fallet. Nu är det upp till Storbritanniens våldsammaste fånge och hans advokat att visa att han inte längre är en risk för allmänheten, sina medfångar eller kriminalvårdarna.

Han har redan försökt och misslyckats sju gånger med att övertyga frivårdens ledamöter om just det. Men den här gången säger han att han ”faktiskt kan känna doften och smaken av frihet som jag aldrig gjort i hela mitt liv”, rapporterar Daily Mail. Han berättade för panelen att han sedan länge uppför sig som en gentleman, även om språket han använde kan beskrivas som något mustigt. ”Om jag fått ett elakt brev, eller om något annat tråkigt hänt, så mediterar jag i min cell och går in i mig själv med djupa andetag.”

Bland de som hoppas på att han äntligen ska friges är Bronsons 70-åriga första fru, Irene Dunroe. Hon hänvisar fortfarande förtjust till sin exman, vars namn var Michael Peterson när de gifte sig, som Mick.

2017 gifte sig Bronson för tredje gången, denna gång med Paula Williamson, en mindre framgångsrik såpoperaskådis (här poserar hon med en Charles Bronson-lookalike)

”Jag tror starkt på att han borde släppas. Mick är inget hot mot någon längre, och han förtjänar att vara fri”, säger hon till Daily Mail. Paret gifte sig 1972, och skilde sig tre år senare. Bronson, säger hon, vill bo ”söderut”, skaffa två hundar och ta dem på promenader på stranden. Paret, som är nära men inte tänker bli ihop igen, har också andra planer. ”Om Mick kommer ut”, säger hon och skrattar, ”så ska vi springa London Marathon. Han klädd i en rånardräkt, och jag med en polisuniform och handbojor.”

Dunroe säger vidare att det exmaken framför allt vill är att kunna ägna sig åt sitt konstnärskap. Bronson säger själv att hans konst och poesi hjälpt honom att överleva de många åren i fängelse, och har också vunnit flera priser. Några av hans teckningar visades på ett galleri i London förra veckan, i hopp om att öka chansen till villkorlig frigivning.

Fängelsekonstnärens supporters menar att han genom konsten lyckats rehabilitera sig själv. Det påståendet kanske skaver något, efter en uppmärksammad tidigare händelse. När fängelsets dåvarande konstlärare, Phil Danielson, kom med försiktig och konstruktiv kritik gick Bronson till attack, och tog Danielson som gisslan. I tre dagar drogs han runt med ett hopprep fäst runt halsen, fick litet stryk då och då, och fick veta att han snart skulle dö. ”Du har varit min bästa gisslan någonsin, du är den ende som inte skitit på sig.” Efter gisslandramat fick konstläraren diagnosen PTSD, och har inte arbetat sedan dess.

Detta skedde 1999, och Bronson dömdes 2000 till livstids fängelse. Nu, 23 år senare, är kanske en frigivning möjlig. Affärsmannen och den pensionerade paparazzon George Bamby är en av de som ser fram emot en frigivning. Sedan 2017 har Bamby hävdat att han är brottslingens sedan länge förlorade son, ett påstående som tillbakavisats av Bronsons familj och vänner. Han vägrar också att göra ett DNA-test. Men det hindrar honom inte från att driva ett eget brottsmuseum med Bronson-memorabilia, och att samla in pengar till den husbil Bronson ämnar bo i om frigivningen blir av.

Huruvida frivården tror att han är redo för frigivning återstår att se. Hans påstådde son Bamby säger till nyhetskanalen LBC att Bronson aldrig mördat någon, aldrig slagit en kvinna och inte begått några nya brott i fängelset de senaste åtta åren. ”Han vill bara komma ut ur fängelset, han vill ha en chans till sin frihet.”

Ska fängelsekonstnären få sitta vid sin husbil vid havet, måla tavlor och i lugn och ro känna doften av frihet? Det återstår att se, då frivården fortsätter sitt arbete ett tag till. Om han får lämna fängelset, så torde det inte dröja länge innan han uppvaktas av beundrare såväl som en och annan pugilist, och folk som vill tjäna pengar på hans ryktbarhet. Han får parkera någonstans där han får vara ifred med havet, sina hundar och konsten.