För en månad sedan fritogs den 20-åriga Milad Safi vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Han var dömd till ett tioårigt fängelsestraff för mord, men vid ett planerat läkarbesök dök två personer upp och hjälpte honom att fly. Både han och medhjälparna söks nu av polisen. Men, nu har han ansökt om ersättning från Justitiekanslern för att ha suttit häktad för ett brott han sedan friades för. Det är något gängkriminella satt i system, som en form av inkomst. Det försvårar också arbetet för polis och åklagare.

Var Safi befinner sig är okänt för polisen, han kan befinna sig utomlands. Ersättningen från Justitiekanslern, JK, handlar om sju månaders häktning under 2021. Han var då misstänkt för rån, olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning, skriver DN. Misstänkta i samma fall var även ledaren för kriminella mc-gänget Saturdarah assasins och hans bror.

De blev dömda i tingsrätten men helt friade i hovrätten. Safi har efteråt blivit gripen och dömd för mord, de övriga två har själva mördats. Safi skulle kunna få 160 000 kronor, om JK beviljar honom ersättning, det är standardbeloppet. Vid särskilt allvarligt brott eller om den misstänkte är under 18 kan ersättningen bli högre. Safi var dock över 18 när han greps 2021. Övriga domar påverkar inte beslutet i det enskilda fallet.

I en granskning från februari framgick det att staten betalar ut miljontals kronor varje år till gängmedlemmar som suttit frihetsberövade och friats. Dessutom är det i Malmö ett sätt att motarbeta polis och åklagare, utöver att vara en form av intäkt, visar DN:s granskning. Totalt handlar det om 97 miljoner kronor som betalades ut av JK till personer som häktats, men inte dömts för brott, under 2022.

I Malmö fick 30 gängkriminella 1,7 miljoner utbetalade av JK 2022. Flera var häktade för skjutningar och sprängdåd. Flera har dessutom upprepade gånger fått ut pengar. En person har fått ut pengar hela fem gånger och har ansökt en sjätte gång. Under 2023 är man uppe i 600 000 kronor utbetalade till gängkriminella Malmöbor.

Detta gör att personer som egentligen inte har legitima inkomster får legala tillgångar, menar åklagare Magnus Persson. När man sedan söker efter brottsbyte uppstår problem. Den kriminella kan då säga att han köpt sin nya klocka eller liknande för pengar han fått från JK.

Ett exempel är tidigare nämnda ledaren för Satudarah, som sköts ihjäl på köpcentrumet Emporia i fjol. Han häktades gång på gång, men hans våldskapital gjorde att få vågade vittna mot honom. Han kunde därför plocka ut skadestånd upprepade gånger. Han fick sammanlagt 748 235 kronor under sina tre sista levnadsår.

En 21-årig gängkriminell, även han från Satudarah, satt häktad i nio månader och dömdes till 12 års fängelse för en skjutning i en bil. Men han friades i hovrätten, det gick inte att bevisa att det var just han som sköt. Att han själv vägrade säga annat än ”inga kommentarer” bidrog till att häktningstiden blev så lång, enligt åklagaren Pär Andersson.

Munlädret lättas sedan i själva rättegången. Förmodligen en taktik, eftersom de då kan kvittera ut ännu mer pengar från JK, vid firande dom. Dessutom finns det bevis för att gängkriminella planerar för att få skadestånd, som en slags inkomst. I brev, avlyssnade samtal och sms skriver de om hur mycket pengar man får per dag och vad det blir i slutändan.

Att JK skulle jämka, sätta ned ersättningen, händer väldigt sällan. I ett fall av tio, enligt DN:s granskning. Det beror på den stränga lagstiftningen och praxis från Högsta domstolen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.