Den text Åsa Beckman skriver i dag i DN är märkligt skamlös – även för att vara publicerad i den tidningen.

Hon tar upp de våldtäkter som sker i kriget i Ukraina.

Avrundar med följande konstaterande:

”Motståndet mot Rysslands invasion av Ukraina och stödet till landets kamp är också ett konkret skydd för Europas alla kvinnor och flickor”.

Att lyfta fram yttre hot mot ”Europas alla kvinnor och flickor” har ju tidigare stämplats som rasistiskt. Prostitutionsligorna – där pakistanska män sålde brittiska tonårsflickor – bedrev i åratal sin verksamhet utan att någon ingrepp. Och när så skedde talades det definitivt inte om hot mot Europas kvinnor och flickor. Samma sak gäller de senaste årens våldtäktsvågor i länder som Sverige, Tyskland, Italien och Spanien. Bevisligen är förövarna män från den muslimska kulturkretsen.

Beckmans tankegångar är märkliga. Hon förklarar ryska våldtäkter med den ryska mentaliteten:

”Vladimir Putin allt tydligare kommit att hylla en fascistisk maskulinitet och målmedvetet försvagat kvinnors rättigheter. ”

Som exempel på den fascistiska maskuliniteten beskriver hon Putin som:

”… mannen som gärna poserar med bar överkropp på hästryggen, i kampsportsdräkt eller crawlande i Bajkalsjön.”

Jag känner genast på mig att jag måste sluta att crawla i insjöar. Undrar om Beckman godkänner bröstsim?

Ett av många problem med Beckmans text är att hon – medvetet eller omedvetet – inte gör någon koppling mellan afghanska, iranska, irakiska, turkiska, pakistanska eller saudiska ledares kvinnosyn och förnedring och våldtäkter av europeiska kvinnor.

Varför inte?

Men vem vet, det kanske händer om Afghanistans Zabiullah Mujahid kastar av sig kaftanen och crawlar i Shivasjön? Där blir det förvisso som varmast 16 plusgrader i vattnet, men snacka om fascistisk machomentalitet om man tar ett dopp där.

Men antagligen har Beckmans text växt fram ur den djupa mylla som hennes historiska okunnighet utgör, i kombination med en ideologisk blindhet för förtrycket i tredje världen.

Ett slående exempel på detta är hennes beskrivning av hur hon väcks till medvetenhet av rapporterna om amerikanska våldtäkter under Vietnamkriget.

Men våldtäkter utförda av amerikanska soldater i massomfattning hade förekommit redan 20 år tidigare. I Italien, Frankrike och Tyskland – den intresserade kan till exempel läsa Miriam Gebhardts ”När soldaterna kom”.

USA:s soldater var kanske inte ett hot mot ”alla” Europas kvinnor, men väl mot kvinnorna i de länder där amerikanska styrkor rullade in under andra världskriget. (Och det hände inte bara i Europa – på japanska Okinawa våldtogs tusentals kvinnor.)

Om vi nu likt Beckman ska laborera med begreppet ”hot mot Europas alla kvinnor och flickor” – ska vi då inte vara noga med det begreppet, oavsett hur politiskt obekvämt det är identifiera alla hot?

Om inte … varför inte?

VÄRLDSKRIG I NAVELN? I sin förra kommenterande text berättar Beckman om sin rädsla för att hon genom att förbereda sig för kris hemma kanske personligen utlöser krig

Att hävda att män formade i den muslimska kulturkretsen –som har en mer än tusenårig tradition av kvinnoförtryck och övergrepp – utgör ett hot mot Europas kvinnor skulle säkert betecknas som rasistiskt av Beckman.

Att hävda att män som i rysk tv sett Putin rida barbröstad på en häst alla är potentiella våldtäktsmän och ett hot mot alla kvinnor i Europa … det är inte rasistiskt.

Få kunde skruva bollen som Beckham, få kan skruva argumenten som Beckman.