Rättegången mot Johanna Jansson och Maja Hellman inleds i Eksjö tingsrätt i dag. De båda kvinnorna står åtalade för att ha mördat Tovie Tönnies 16 oktober 2022. Enligt åklagaren skedde mordet i samförstånd, genom att Jansson tog strypgrepp runt Tönnies hals. Samtidigt som Jansson satt på hennes buk och bröstkorg höll Hellman fast hennes armar och händer. Detta ledde till skador på Tönnies hals, halsens underliggande vävnader, armbågarna och ryggen. Det gav också syrebristskador på hjärnan och hjärtat.

Rättegången kommer hållas öppen, eftersom båda kvinnorna var över 18 år när brottet begicks. Deras versioner av händelseförloppet är motstridiga på flera punkter.

Kvinnorna är också åtalade för grovt gravfridsbrott. Jansson och Hellman flyttade, skadade och skymfade Tönnies lik. De förpackade och flyttade hennes kropp från Storgatan i Vetlanda till ett skogsområde i Skurebo. Jansson tände sedan eld på kroppen en gång och återvände senare samma dygn för att tända eld ännu en gång.

Åklagaren anser brottet vara grovt eftersom kroppen skadades svårt av elden. Dessutom var det särskilt hänsynslöst agerat då syftet med elden var att dölja allvarlig brottslighet och försvåra polisens utredning. Kroppen hade börjat förruttna och var delvis täckt av mögel

Jansson åtalas även för skadegörelse. I januari 2022 tände hon eld på fasaden till Tönnies fars bostadshus. Huset fick ringa skador på dörrfoder och fasad.

Upprinnelsen till mordet

Åklagaren Adam Rullman menar att kvinnorna hade uppsåt att döda Tönnies redan före mordet, skriver Expressen. Han nämner som exempel den anlagda branden utanför hennes fars hus. Jansson ska ha haft en konflikt med Tönnies sedan flera år tillbaka.

Enligt Janssons advokat Clea Sangborn hade hon inte uppsåt att döda Tönnies. Och att det är kvävning genom att ha kräkts och andats in det som orsakade dödsfallet. Sangborn hänvisar till rättsmedicinska fynd som hon menar talar för den förklaringen.

Hellman förnekar att hon befann sig i rummet där Tönnies dödades. Hennes version av händelserna är inte samma som Janssons. Hellman säger sig också känt sig tvingad att sedan vara med och dumpa kroppen. Kroppen hittades 17 dagar efter mordet, svårt bränd och skadad efter att ha legat utomhus.

Den ursprungliga historien var att de tre kvinnorna setts på nattklubben Nöjet i Vetlanda. I lägenheten somnade Hellman, medans Tönnies gick hem. Kvinnorna hade en gemensam historia som de kokade ihop innan gripandet, men den har fallit sönder allt eftersom åklagaren presenterat nya bevis i utredningen.

Relationen mellan Jansson och Hellman

Hellman beskrivs i förhör med hennes far som introvert. Hon är två år yngre än den 20-åriga Jansson. När de träffades på en fest blev de väldigt goda vänner, men var aldrig ett kärlekspar.

Hellman ska ha haft låg handlingskraft och haft svårt att ta tag i saker, även sådant hon gillade. Jansson blev en slags motor och var en positiv kraft enligt pappan. De festade, dansade, åkte på festivaler och liknande.

Samtidigt blev Hellman något av ett bihang till Jansson, som var tydligt drivande i relationen. Jansson ska ha haft ett behov att ha ja-sägare kring sig. Janssons liv beskrivs som ”fartfyllt och dekadent” och fyllt av konflikter med personer i omgivningen. Jansson säger sig haft många nära vänner, men Hellman hade bara Jansson.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.