Efter månader av tumult i Israel skärps nu läget ytterligare när generalstrejk väntas och flyg ställs in. Det började 4 januari när justitieminister Yariv Levin meddelade att en reform av rättssystemet var planerad. Det skulle ge politikerna mer makt över högsta domstolens beslut och rösta ned domar. Och politikerna skulle få inflytande över tillsättningen av domare. Nu går president Herzog ut ännu en gång och uppmanar att reformerna stoppas omedelbart. Premiärminister Netanyahu väntas tala till folket senare under måndagen.

Under söndagen demonstrerade upp till 200 000 människor på gatorna i Tel Aviv. Demonstrationer anordnades även på flera andra platser runt om i Israel. Men demonstrationerna började, om än i liten skala, redan efter att reformerna meddelats av regeringen.

Strax där efter gick en av HD-domarna Esther Hayut ut och sade att man (Högsta domstolen) är utsatta för en attack, som om man vore en fiende (till regeringen), rapporterar AFP.

Enligt premiärminister Netanyahu har man “världens mest aktivistiska högsta domstol” och menar att den fått alldeles för mycket makt, jämfört med demokratins övriga grenar, regeringen och parlamentet.

I februari stämde även president Isaac Herzog in i kritiken, något som är ovanligt. Presidentens roll är i princip ceremoniell. Han varnade för att rättsstaten riskerade kollapsa om reformerna blev verklighet.

Även från FN har man uttryckt oro över reformförslaget. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har också sagt sig vara mycket oroad över utvecklingen, vilket han meddelade när Netanyahu var på besök i Berlin 15 mars.

Även president Biden i USA har uttalat sig och uppmanat till en kompromisslösning. Relationen mellan USA och Israel vilar på demokratiska värderingar, vilket Netanyahu måste respektera.

Försvarsminister Yoav Galant gick ut och kritiserade sin regerings planer på reformer. Han ville att man skulle ta tillbaka dem, för att lugna landet. Netanyahu har nu avskedat Galant, vilket meddelades sent under söndagskvällen.

Högsta domstolen har också gett Netanyahu en vecka att svara på en anklagelse om domstolstrots, som en NGO lämnat in. Det är anti-korruptionsgruppen Movement for Quality Government in Israel som anmält honom efter hans tal i tv. Där lovade han att ”gå fram ansvarsfullt” med reformerna och ”hela sprickan” som dessa skapat i nationen.

Netanyahu var nyligen i London och träffade bland andra inrikesminister Braverman. Samtidigt fick han kritik för att ha ätit på en restaurang som inte har kosher-mat. I hans regering sitter flera religiösa och ultraortodoxa partier, som har höga krav på att premiärminister följer judiska renlevnadslagar, vilket även gäller mat.

Situationen fortsätter nu trappas upp. Haaretz rapporterar att högersinnade israeler uppmanar till stöd-demonstrationer för regeringen. Vissa vill till och med att man tar till vapen: traktorer, gevär, knivar. Ledarna för vänsterdemonstranterna har bett polisen om utökat skydd, då man fruktar att våldet kan komma att trappas upp.

Landets inrikes säkerhetstjänst Shin Bet har sagt att det finns en överhängande risk för attacker från höger-demonstranter. En som uppmanat till stöd-demonstrationer är Simcha Rothman, en av förgrundsgestalterna bakom reformen av rättsväsendet.

De kommer inte stjäla våra val! Folket kräver en radikal översyn av rättssystemet, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Han publicerar också en bild med tid och platser för högerns demonstrationer.

Även högersinnade fotbollssupportergrupper uppmanar sina medlemmar att gå ut och demonstrera. Anti-arabiska La Familia, som stödjer Beitar Jerusalem, vill sluta upp med demonstranterna utanför Knesset på måndagskvällen.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.