Svenska friidrottsförbundet kommer se över om riktlinjerna för elitlöpares träningsläget ska skärpas. Anledningen är att löpare från svenska klubbar testat positivt för dopning efter varit på läger i länder kända för dopning. Fem löpare som representerat Sverige har tränat i något av dessa länder de senaste åren visar en granskning av SR:s Ekot och Radiosporten. Samtidigt är agentfirmorna ofta medvetna om riskerna, men håller god min så länge inte dopningen uppdagas.

Ett exempel är Robel Fsiha som testade positivt testades positivt för dopning efter att ha testats under ett träningsläger i Eritrea. Han hade tidigare vunnit EM-guld i terränglöpning 2019. Ett annat är Dusabimana Kazungu som testade positivt i samband med ett läger i Kenya 2019. Hon tävlade för Eskilstuna friidrott och tog samma år brons på inomhus-SM.

Länderna som pekas ut av Internationella friidrottsförbundets antidopningsorganisation är Vitryssland, Bahrain, Etiopien, Kenya, Marocko, Nigeria och Ukraina. Där råder högre risk för dopning bland ländernas idrottare. Granskningen visar att flera löpare som varit i Kenya erbjudits dopning, sett andra använda det eller hittat sprutor i sitt träningsläger.

Tidigare nämnda Kazungu fick ingen dopningsutbildning av sin klubb innan hon åkte på lägret. Hon själv var drivande i att köpa så kallade ”starka tillskott”, men påstår att hon dopningen inte var medveten. Hon accepterade avstängningen som följde och att hon nu lärt sig mycket om dopning som inte hade någon aning om innan.

Kenya och Etiopien är uppskattade av löpare för möjligheterna till höghöjdsträning och sparring mot flera av världens bästa löpare, menar Stefan Olsson på Friidrottsförbundet. Han tillägger att man nu informerar om riskerna som finns i dessa länder.

Ansvaret för vad man stoppar i sig ligger på den individuella löparen. Men förbundet avstår i alla fall från att lägga läger i riskabla länder. Eventuellt kommer det skarpare riktlinjer för svenska löpare som vill åka på läger i sådana länder.

Det visar sig också att kända agentbolag blundar för misstänkt dopning. De kan fortsätta tjäna pengar på misstänkta löpares prestationer. En anonym person som SR intervjuat i Östafrika säger att flera stora agentbolag har den attityden. Man satsar kortsiktigt och hoppas på att inget kommer fram, annars säger man att man inte kände till något.

Agenter agerar som mellanhand och förhandlar sponsoravtal och bokat in lopp åt sina löpare. För det får de en del av löparens intäkter, för toppnamnen kan det handla om miljoner kronor. Åker löparen fast för dopning går agenturen ändå fri.

Den anonyme tipsaren säger också att det inte är hans skyldighet att anmäla misstänkt dopning, utan det får antidopningsorganisationernas ansvar. Kajsa Bergqvist, tidigare höjdhoppare och nu förbundskapten på Sveriges friidrottsförbund, kallar det ”tjänstefel”. En seriös manager skulle aldrig arbeta med personer som dopar sig, menar hon.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.