I veckans sportskvaller följer vi upp landslaget och Zlatan Ibrahimovic hyllning till Qatar. Vi synar den svenska pudeln i Italien, ryssarna i NHL och den irländska dryckeskulturen.

Inga Pridetröjor under uppvärmningen i Chicago Blackhawks

NHL-laget Chicago Blackhawks skippar tröjor med Pride-logga under uppvärmningen inför matcher. Anledningen är att flera spelare i laget på personlig grund valt att inte bära tröjorna.

Det handlar primärt om ryska spelare i laget. Även andra klubbar som San José Sharks har valt att gå samma väg. Målvakten i Sharks, James Reimer, har på kristen grund sagt att han inte vill bära tröjan. Han tror på bibeln som den högsta auktoriteten i livet.

Även Ivan Provorov i Philadelphia Flyers har vägrat bära tröjan, med hänvisning till sin kristna ortodoxa tro. Andra ryssar i NHL – som Evgeni Malkin, Alexander Barbanov och Nikolaj Knyzhov – har burit tröjor med Pride-loggan.

Cupfinalen och Mjällby AIF

Mjällby AIF, den lilla klubben från Listerlandet, är nu i final i svenska cupen. Och finalen spelas hemma på Strandvallen. Den första finalen i klubbens historia och otvivelaktigt den största matchen. Finalmotståndare är svenska mästarna BK Häcken från Hisingen.

Mjällbys mest kända supporter är Jimmie Åkesson. Han är uppväxt i trakten och har ibland synts på läktaren, med en go varm korv och gulsvart halsduk. Att få se Fredrik Reinfeldt och Åkesson på samma läktare under finalen gick dock om intet då Häcken slog ut Djurgården i semifinalen.

Ronjas pudel

Ronja Aronsson berättade om sin tid som spelare i Fiorentina, för tidningen Norrländska Socialdemokraten. Hon sade där att miljön var mycket tuff, och att om man misslyckades med en dribbling skrek de ”din smutsiga hora”. Och att hon efter en månad kunde alla italienska könsord.

Men nu säger hon sig ha missförstått ”porca troia” som snarare betyder ”för helvete”. Hon ber om ursäkt på sin Instagram, men säger sig ändå upplevt ”dålig energi” under sin första tid i klubben.

Messi hemma i Argentina

Den som minns VM i Qatar minns också att Argentina vann finalen mot Frankrike. Nu är landslaget hemma i Sydamerika, kvalmatcher väntar. Intresset för att se lagets två matcher är minst sagt stort, det talas om miljoner ansökningar om att få biljetter.

Att vara Leo Messi i Argentina är inte det enklaste. Häromdagen var han på restaurang i stadsdelen Palermo i Buenos Aires. Hundratals människor fick nys om det och samlades utanför. Den avkopplande familjemiddagen blev ett minne blott…

Zlatan: gör som Qatar

Zlatan är tillbaka i blågult. Under en presskonferens fick han frågor om Qatar-VM. Han hyllar deras samhällssystem, och säger till SVT:

”Qatar som land, jag tror att det är ett system som funkar. Finns det droger? Nej. Finns det kriminalitet? Nej. I Sverige finns det kriminalitet? Ja väldigt mycket. Droger? Ja. Qatars system funkar. Det svenska systemet? Det funkar men om det funkar till hundra procent, det vet jag inte.”

Irländska rugbylandslaget super till

Rugby är som bekant en folkets sport. Det innebär att spelare och ledare beter sig som vanligt folk. På Irland innebär det att man vid festliga tillfällen super sig redlös. Och vad är festligare än att slå England?

Irland slog England och tog därmed sin fjärde Six Nations Grand Slam. Hela laget gick sedan hem till spelaren Garry Ringroses föräldrahem, eftersom Ringrose själv inte ville kröka en fjärde dag i rad.

På ett klipp i sociala medier kan man se lagkamraterna anlända, med öl i händerna. Ingen slipper undan den irländska kamratskapet.

Transidrottare förbjuds av World Athletes

Det handlar om idrottare som fötts som män och bytt kön efter puberteten. World Athletic är paraplyorganisationen för världens nationella friidrottsförbund.

Enligt ordföranden Seb Cole handlar det om att skydda kvinnoklassen. Rättvisa och integritet är viktigare än inkludering, menar man.

Beslutet har mötts av kritik, från organisationer som förespråkar “transkvinnors” deltagande i kvinnoklasserna. Men det finns också de som vill att förbudet ska sträcka sig betydligt längre.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.