Lidia Thorpe är senator i delstaten Victorias senat. Hon deltog nyligen i en protest mot en demonstration mot transsexuella, kallad Let Women Speak (låt kvinnor tala). Där blev hon neddragen på marken av polisen. Landets minister för ursprungsbefolkningen, Linda Burney, säger att händelsen är mycket oroande. Thorpe hade sprungit mot en talarstol där trans-kritikern- och aktivisten Kellie-Jay Keen-Minshull höll tal inför en mindre skara av lyssnare, utanför Parlamentet i Canberra. Thorpe säger själv att behandlingen av australiensisk federal polis var dålig, och att hon blev överfallen.

Thorpe var del av en motdemonstration som samlat runt 100 personer. Där sjöng man bland annat om att organisatören Keen-Minshull hade nazister på sin sida.

Incidenten har nu rapporterats vidare till enheten för professionellt uppförande inom federala polisen. Polisen har själva bekräftat att man är medveten om händelsen, och att man kommer utreda frågan vidare. Man vill inte ge några fler kommentarer.

Thorpe har haft problem med polisen förut. Under Sydneys Mardi Gras-parad för några veckor sedan lade hon sig på marken för att stoppa upp folktåget.

Thorpe är oberoende senator sedan hon lämnade miljöpartiet, Australian Greens. Hon blev också den första aboriginkvinnan att bli invald i Victorias parlament 2017.

Organisatören Keen-Minshull är också känd som Posie Parker och talet sågs av runt 30 åhörare. Keen-Mishull är från Storbritannien och håller möten i hela den engelskspråkiga världen om sina åsikter om transsexuella, kvinnors rättigheter och annat.

På plats under talet fanns till exempel United Australia-partiets Ralph Babet, och Pauline Hanson och Malcolm Roberts från One Nation. United Australia och One Nation är nationalistiska partier.

Under talet kom det runt 30 män från National Socialist Network som gjorde Hitler-hälsningar. De var också där för att protestera mot transsexuella, men inte en del av den övriga gruppen som lyssnade på Keen-Mishull. Händelsen har gjort att delstaten Victorias riksåklagare Jaclyn Simes utreder en ny lag om att förbjuda sådana handgester.

Delstatsparlamentsledamoten Moira Deeming, liberal från Victoria, var också där, hon hotas nu av uteslutning från sitt parti. Hon säger sig inte begått något fel som var närvarande, och tar avstånd från ”nynazister” som medverkade. Flera konservativa ledamöter har fördröjt omröstningen om att utesluta henne.

Men oppositionens ledare och tillika Liberala partiets ordförande i Victoria är fast besluten, och verkar fått tillräckligt många ledamöter bakom sig. En partikamrat är Matt Bach, han anser inte att en längre tids avstängning är ett alternativ till uteslutning.  Omröstningen hålls på måndag.

Deeming själv hoppas att hon ska räddas kvar av att kollegor röstar av ren princip. Hon skriver på Twitter att polisen i Victoria inte hade laglig rätt att avhysa nazisterna från platsen där demonstrationen hölls. Hon säger också att flera kvinnor skadades efter attacker från vänsterextremister som infiltrerat motdemonstranterna.

Nazisterna var oinbjudna och förstörde demonstrationen, menar hon.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.